Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София се провежда българо-френски бизнес форум

Снимка: БТА

Делегация от над 100 френски фирми е в София, съобщиха от Френско-българската търговска и индустриална камара. Това е най-голямата досега делегация от френски предприемачи, която посещава България в търсене на партньори, посочват от посолството на Франция. Френските фирми с интереси в секторите "Текстил и мода", "Храни", "Роботика", "Металургия", "Въздушен транспорт", "Логистика" и реиндустриални производства са на опознавателна мисия в България до 13 октомври, съобщи Българската стопанска камара. Френските компании ще посетят различни индустриални производства в София и Пловдив.

Стефан Делайе, председател на Управителния съвет на Френско-българската търговска и индустриална камара, отбеляза, че за близо 145 години двустранни отношения между България и Франция никога не е имало посещение на толкова голяма бизнес делегация. "Получаваме непрекъснато запитване от малки и средни предприятия дали могат да преместят фирмите си тук, в България" - каза той.

Стокообменът между Франция и България е 2,6 млрд. евро през 2022 г., което е увеличение от 22,5% спрямо 2021 г. Франция е 12-ият по големина доставчик на България с пазарен дял от 2,3% от българския внос. Според френските данни търговският дефицит на Франция с България е 266 млн. евро за 2022 г. Франция внася от България основно текстил, облекло, кожи и обувки, а изнася главно автомобили. Френските инвестиции в България са малко над 1 млрд. евро.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Столичният зоопарк с ново попълнение от екзотични колобуси

Група изключително красиви и екзотични маймуни – колобуси, е настанена в зоологическата градина на София. Колобусите вече могат да бъдат видени в сградата на втори маймунарник, като за тях са подготвени едни от най-хубавите големи и просторни..

публикувано на 08.06.24 в 14:30
Картината „В заедност приютени“

Българско участие на международна изложба за човешките права и достойнство в Италия

От 8 юни до 9 октомври италианският град Роверето е домакин на международната изложба "Човешките права и достойнство". Тазгодишното 18-то издание на експозицията показва тематични творби на художници от 32 държави, включително и от България...

публикувано на 08.06.24 в 07:30

България ще се рекламира като дестинация за висше образование

България е сред страните в Европа с висок дял на чуждестранните студенти. Към момента делът на чуждестранните студенти у нас е около 8%, което ни нарежда сред първите места в региона, стана ясно от изказване на  министъра на образованието Галин..

публикувано на 08.06.24 в 07:10