Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София се провежда българо-френски бизнес форум

Снимка: БТА

Делегация от над 100 френски фирми е в София, съобщиха от Френско-българската търговска и индустриална камара. Това е най-голямата досега делегация от френски предприемачи, която посещава България в търсене на партньори, посочват от посолството на Франция. Френските фирми с интереси в секторите "Текстил и мода", "Храни", "Роботика", "Металургия", "Въздушен транспорт", "Логистика" и реиндустриални производства са на опознавателна мисия в България до 13 октомври, съобщи Българската стопанска камара. Френските компании ще посетят различни индустриални производства в София и Пловдив.

Стефан Делайе, председател на Управителния съвет на Френско-българската търговска и индустриална камара, отбеляза, че за близо 145 години двустранни отношения между България и Франция никога не е имало посещение на толкова голяма бизнес делегация. "Получаваме непрекъснато запитване от малки и средни предприятия дали могат да преместят фирмите си тук, в България" - каза той.

Стокообменът между Франция и България е 2,6 млрд. евро през 2022 г., което е увеличение от 22,5% спрямо 2021 г. Франция е 12-ият по големина доставчик на България с пазарен дял от 2,3% от българския внос. Според френските данни търговският дефицит на Франция с България е 266 млн. евро за 2022 г. Франция внася от България основно текстил, облекло, кожи и обувки, а изнася главно автомобили. Френските инвестиции в България са малко над 1 млрд. евро.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт и оранжев код за опасни валежи в 19 области на Централна и Източна България

В петък,14 юни, през страната с умерени ветрове ще премине студен атмосферен фронт. На много места ще има кратки, но интензивни валежи с гръмотевици. В Югоизточна България има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 17 и 21°,..

публикувано на 13.06.24 в 19:40
Градушката в Габровско

Градушки и бури удариха Централна и Източна България

В Ловешко продължават огледите на щетите от бурятя, придружена с градушка, която на 12 юни в 19 ч. наводни улици, унищожи реколта и прекъсна тока на много места. Само за около 20 минути над Ловеч се изляха 25 литра дъжд на кв. м. и градушка ...

публикувано на 13.06.24 в 09:16

Най-високото виенско колело гостува на София

Столичният "Студентски" парк е домакин от 13 до 16 юни на седмото издание на "Парк фест". По този повод, за първи път в София гостува и най-високото виенско колело, с височина от над 22 метра, което някога е било поставяно в столицата. Огромното,..

публикувано на 13.06.24 в 09:05