Добрата боза трябва да е много гъста и ясно да се  усеща дъхът на зърно, казват  майсторите.  Как се прави боза по традиционна радомирска рецепта - това  ще видят гостите на град Радомир на колоритния празник, посветен на пшеничната  напитка. Той се провежда на 14 октомври под надслов „С боза, гозба и песен“. 

В  началото на миналия век Радомир е бил център на бозаджийството, а славата на  радомирската боза се е носела из цялата страна. Жителите на града усвоили  занаята от албанците, за които казват, че са най-добрите майстори на сладката  напитка от Балканите. 

И тази година за празника отворя врати прочутата бозаджийница  на албанеца Али Сербез, родоначалник на производството и търговията с боза в  града. Ще оживее и старата градска чаршия, където изискани дами със слънчеви  чадъри и ветрила, заедно с кавалерите си ще пият по една боза, ще пазаруват  домашно произведени продукти и така ще възпроизведат атмосферата на пазара от  началото на миналото столетие. Редом с бозата ще има демонстрации и по приготвянето  на баклава. В допълнение - музейната експозиция в „Стойова къща“ дава  възможност да се докоснем до старинните съдове и предмети, свързани с  бозаджийския занаят. 

В Радомир се намира и единственият в света паметник на  бозаджията, който напомня на поколенията за местния майстор бай Илия. А рецептата за уникалната радомирската боза звучи просто: „прави се от просо, ако  няма – от ечемичено или ръжено брашно. Изпича се, вари се 3 часа във вода,  поставя се в корито от мура, слага се квас, престоява 8 часа и чудото става”.  
Читалището в търговищкото село Кралево ежегодно пресъздава традиционните български обичаи и организира състезания като "Майстор на лютеницата" и " От раклата на баба". За трета поредна година успя да обедини родолюбци от различните краища на България..
Тодоровден е значим български празник, който се отбелязва в съботата след Сирни заговезни – тази година датата му е 8 март. Според народните вярвания, свети Тодор играе важна роля в пробуждането на природата за нов живот. Според поверието, на този..
Кукерският празник "Песпонеделник", който се провежда в Широка лъка първата неделя на март, бележи края на зимата и началото на пролетта. Тогава под звуците на чанове и хлопки се изпълнява обред за прогонване на злото. "И тази година за празника се..
 Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Ясно
								Ясно Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност