Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огромни цветни картини на две хищни птици и мечка красят Столичния зоопарк

4
Снимка: Зелени Балкани

Гигантски графити могат да се видят в Софиийския зоопарк. Цветните изображения, едното от които е 265 кв.м., а другото- 370 кв.м., са покрили стените на мечкарника, който се обитава от евроазиатските кафяви мечки - Мариана и Тони. Освен с пъстри цветове, рисунките привличат внимание и с изобразените тамдва вида хищни птици, предмет на опазване в екологичната мрежа Натура 2000 – рядко срещаните у нас белоглав и брадат лешояд.


Около седмица отнело на украинеца Андрий Палвал да нарисува големите графити в столичния зоопарк. През това време мечките били ограничени във вътрешните си клетки. По негова идея на графита с лешоядите има и една кафява мечка. Изображенията са реализирани в рамките на съвместните инициативи на „Зелени Балкани“ и Зоологическа градина-София по проект за опазване на биоразнообразието в България.

Художникът Андрий Палвал е биолог орнитолог. В началото на войната в Украйна се преместил тук, заедно със семейството си - жена и три деца. От тогава до сега, съвместно с природозащитната организация „Зелени Балкани“, е нарисувал мащабен графит на ловен сокол в Стара Загора – това е най- едрият сокол в България, със статут на критично застрашен вид и неговите местообитания са обект на защита от екологичната мрежа Натура 2000. С червеногуша гъска пък графити артистът от Украйна разкраси фасадата на читалището в село Българево.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Тръгват германските влакове между София и Бургас

Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и посланикът на Германия Ирене Мария Планк представиха модернизираните немски вагони втора употреба, придобити от БДЖ, предаде БГНЕС. Те ще обслужват дестинацията София -..

публикувано на 21.06.24 в 17:01
Съавтор на една 16-те статии с участие на INSAIT е единайсетокласничката Рени Паскалева от ПЧМГ, участник в лятната изследователска програма на INSAIT за ученици.

Българският INSAIT изпреварва Кеймбридж на знаков форум за изкуствен интелект

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет е с повече статии на Computer Vision and Pattern Recognition Conference (CVPR’24) от знакови западни университети. Конференцията, която тази..

публикувано на 21.06.24 в 16:55

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35