Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оркестърът за народна музика на БНР открива 71-вия си сезон

Снимка: ОНМ на БНР

Оркестърът за народна музика на БНР влиза в осмото си десетилетие с концерт. Днес, 19 октомври, от 19 ч. в Първо студио на радиото. Музикантите, начело с диригента Димитър Христов ще представят програма, в която се открояват два акцента - премиерни изпълнения и забележителни солисти, участвали в записите на оркестъра през изминалия сезон. Кристиян Неделчев – продуцент народна музика в БНР – разкрива повече специално за Радио България:

"Изключително ярка музикална програма в откриващия концерт на ОНМ на Националното радио! По традиция каним някои от най-ярките солисти от предходния звукозаписен сезон – така ще бъде и в концерта четвъртък вечер.

Репертоарът ще бъде интересен и в голяма степен непознат – авторска музика и автентичен фолклор от няколко фолклорни области. Ще има дебют на солист и в състава на оркестъра – своето първо участие в него ще направи младият кавалджия Георги Добрев като трети кавал.

71-вият музикален сезон на ОНМ на БНР ще бъде особено богат на събития.

Христофор Раданов

На 7 декември с празничен концерт ще честваме 80 г. Христофор Раданов –диригент, който двайсет години беше начело на ОНМ и остави ярка следа в творчеството на състава. В "Тайните на българските инструменти" ще бъде представена тамбурата. Бижуто в концертната програма на оркестъра от последното десетилетие - "Ритъмът на Балканите" - ще отдаде почит към дамите на Балканите. "Музика в портрети" ще ни срещне с трима солисти – макар и световноизвестни, някои от тях ще застанат за първи път на тази сцена.

“Тази година сме поканили едно семейство, което отдавна не живее в България - кавалджията Димитър Карамитев и певицата Магдалена Тодорова ще гостуват със свои изпълнения- авторски песни и инструментални композиции. Третият солист, който сме поканили също не живее в родината -  изключително разпознаваем е в чужбина, живее във Франция. Това е гъдуларят Димитър Гугов, който свири с „Варварските цигулки“- една много интересна етно рок формация, която среща монголската, българската и френската култура. Димитър Гугов е феноменален гъдулар – ще го видим за първи път с Оркестъра за народна музика на Националното радио“- разкрива още продуцентът Кристиян Неделчев.

Ще се завърне с поредно издание и проектът "Вокално-инструментални картини" – концертна програма за хоровете и оркестрите в България, в която се откроява грижата на ансамбъла да продължава да се пише за тези състави.

Още много вълнуващи срещи с българския фолклор ни очакват заедно с музикантите от ОНМ на БНР в предстоящия сезон.


Снимки: Оркестър за народна музика на БНР, Съюз на българските композитори

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15