Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Румъния ще наваксват изоставането в транспортната свързаност

Снимка: архив

Румъния и България трябва да представят пред Еврокомисията проект за програмата "Бърз Дунав 2" – „Fast Danube“ 2 до края на януари 2024 г., заяви в Страсбург еврокомисарят по транспорта Адина Вълян, цитирана от AGERPRES.

Целта на "Fast Danube 2" е осигуряване на плавателност по Дунав през цялата година. Вълян подчертава, че традиционно свързаността на Румъния с България винаги е била недостатъчна, защото фокусът преди е бил в свързаността Изток-Запад, докато сега е коридорът Север-Юг от Балтийско до Черно море. Вълян каза, че първият в рамките на програмата проект "Fast Danube 1" не е приключил поради липсата на проучване за въздействието върху околната среда.

Става дума за внесения от Букурещ проект за "пътен мост с опция за железопътна линия“ при Гюргево и Русе. По думите ѝ се очаква и проект за железопътна линия от Крайова до Калафат. "Там имаме мост, но пътищата за достъп в Румъния и в България не отговарят на стандартите", коментира еврокомисарят.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обучение за франкофони на световно ниво предлагат Техническият и Химикотехнологичният и металургичен университет в София

Вече над 30 години два български университета предлагат качествено обучение на френски език за технически и инженерни специалности и дипломи, признати по цял свят. Затова и преподавателите с гордост казват, че сред възпитаниците им няма нито един..

публикувано на 17.05.24 в 09:30

Говорителката на руската дипломация обвини България, че преформатира 9 май

Управляващият режим в България се опитва да преформатира "Деня на победата" в "Ден на Европа“ и пренебрегва задълженията за опазване на културните и мемориалните обекти. Това посочи в коментар официалният представител на руското външно министерство..

публикувано на 17.05.24 в 09:09

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54