Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът ни в САЩ Георги Панайотов изнесе лекция в университета "Джордж Вашингтон“

Снимка: Посолство на България в САЩ

Българският посланик в Съединените щати Георги Панайотов изнесе лекция пред студенти от университета "Джордж Вашингтон“ на тема “Може ли дипломацията да спаси основаващия се на правила международен ред”, съобщиха от посолството ни в страната. Той говори пред 200 първокурсници от Факултета по международни отношения по повод 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ. 

Дипломацията и трудната ѝ роля за отстояването на мира в настоящия глобален контекст са били сред акцентите на лекцията. В нея Георги Панайотов е откроил и фигурата на първия български посланик в САЩ Стефан Панаретов, който е преподавал именно в този университет и факултет в годините след края на професионалната си кариера.

Посланикът ни е отбелязал също категоричната евроатлантическа ориентация на България, ролята ѝ за стабилността на Балканите и Европа, предоставяната хуманитарна и военна помощ за Украйна, солидарността с Израел.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БСП няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС, започва обединение вляво

БСП ще остане в опозиция и няма да подкрепи правителство с мандата нито на ГЕРБ, нито на ДПС. Решението е взето от Националния съвет на БСП. Това каза пред журналисти Атанас Зафиров, който ще изпълнява функциите на временен председател на БСП на мястото..

публикувано на 15.06.24 в 17:25
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров сменя Корнелия Нинова на лидерския пост в БСП

За временен председател на БСП на мястото на подалата оставка след лошото представяне на левицата-столетница Корнелия Нинова на изборите е избран Атанас Зафиров. До 10 ноември трябва да бъде извършен прекият избор на постоянен лидер на социалистите,..

публикувано на 15.06.24 в 14:42

Националният археологически музей участва в Европейските дни на археологията

По-различен поглед към науката Археология – като основа за комуникация, публично споделяне на европейското наследство, и по-лесен достъп до него – дава инициативата Европейски дни на археологията 2024, която се провежда в редица държави на континента...

публикувано на 15.06.24 в 10:25