Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските неделни училища ще събират "Неразказаните истории на българите“

Снимка: БТА

Форум за представяне на Националната програма "Неразказаните истории на българите" се проведе в българското посолството в Букурещ. “Нямаше по-естествено място за началото на тази великолепна идея. Животът, съдбата и делото на всички най-велики личности от българската история през XIX век са свързани с Букурещ” - заяви пред участниците посланик Радко Влайков.


“Неразказаните истории на българите“ ще е част от нашия изключително богат национален капитал” - подчерта образователният министър Галин Цоков. Той допълни, че целта е чрез създаване на общ дигитален архив да се съхрани българщината и да се възпита в младите родолюбието към България, независимо къде се намират по света. Програмата променя модела на образование, учениците стават активната страна, за да могат да разкажат своите местни истории, обясни Цоков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook / malkata.bulgaria.ms

"Нишка от корен" събира любителите на българския фолклор в Мюнстер

Четвърти традиционен български събор "Нишка от корен" ще се проведе на 18 и 19 май в Мюнстер, Германия. От местното Българско културно сдружение "Малката България" поясняват във Фейсбук, че съборът е мястото, "което възкресява с неподозирана сила..

публикувано на 18.05.24 в 07:05

"Българска памет" работи с децата в историческите диаспори

Над 7000 деца от българската историческа диаспора в Украйна, Молдова, Сърбия, Северна Македония и Албания се превърнаха в своеобразни посланици на европейската идея в своите държави след семинарите на Фондация "Българска памет“. Това каза председателят на..

публикувано на 17.05.24 в 09:59

Наши дарители оборудваха компютърни зали в две албански училища с етнически българи 

Обединената гимназия в с. Шищавец и Средното училище в с. Борье, община Кукъс в Албания,  в които се обучават етнически българи, се сдобиха с два компютърни кабинета благодарение на дарение, направено от Сдружение "Захари Стоянов". Учениците получиха..

публикувано на 16.05.24 в 17:05