Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на брежанския кестен в село Брежани

Снимка: БТА

Жителите на симитлийското село Брежани ще отбележат Празника на брежанския кестен с богата програма през уикенда.  

На дълга кулинарна трапеза гостите ще бъдат приканени да опитат традиционни ястия – уханни пити, баници, айвар, заек с кестени, сладкиши с кестени, приготвени от местни майсторки и гости от град Делчево в Северна Македония. “И ще заухае площадът на най-вкусните кестени, хилядолетия съхранени в Брежанските гори”, обещават организаторите от сдружение “Хора и традиции”. 

Целта на събитието е да популяризира местния сорт кестени, пренесен по римско време на тези земи. Освен наслада за небцето, празникът ще предложи изложение на селскостопански продукти, а също веселие и добро настроение чрез фолклорни песни и танци и балонен празник за децата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предупреждение да не се пътува в наводнените региони на Италия

Министерството на външните работи (МВнР) предупреждава българските граждани да не пътуват в част от Италия заради лошо време. В съобщение на ситуационния център на министерството се изтъква, че проливните дъждове, обхванали област Емилия-Романя,..

публикувано на 26.06.24 в 14:18

България все още не покрива критериите за еврозоната

България отговаря на 3 от Маастрихските критерии за присъединяване към еврозоната, но все още не изпълнява целите за устойчивост на цените и инфлацията, се посочва в доклад на Еврокомисията, предава БТА. България засега не отговаря на изискванията..

публикувано на 26.06.24 в 13:58

Срещите с най-малките партии слагат край на консултациите при президента за съставяне на кабинет

Експертен кабинет в условията на политическа криза е единственият възможен вариант. Тази позиция изрази председателят на парламентарната група на “Има такъв народ” Тошко Йорданов на консултациите при президента Румен Радев за съставяне на..

публикувано на 26.06.24 в 11:51