Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Куманов представя „Акордеонни импресии“ в първо студио на БНР

Роден в Добрич, завършил Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив, учил, живял и работил години наред в Испания, акордеонистът Калоян Куманов се завръща в България, за да твори своята авторска музика.

На 25 октомври в Първо студио на БНР ще изнесе концерт, озаглавен "Акордеонни импресии" – част от линията "Джаз в Първо студио". Някои от най-добрите ни музиканти ще му помогнат да представи своите музикални впечатления: Стоян Янкулов – Стунджи на ударни, Юлиян Янев на клавишни, Радослав Славчев – Ривърмен на бас, Мирослав Иванов и Владимир Владимиров – китари.


Класика, фолклор, прогресив рок, блус, танго – това са само част от жанровете, които съставляват авторската музика на Калоян Куманов Проджект и ще прозвучат в Първо студио на 25 октомври от 19 ч.

Калоян Куманов дълго подготвя този концерт, който е продуциран от БНР, а за пиесите, включени в програмата, разказва:


"Има една авторска моя само, но това са импресии. Импресии означава впечатления, и това са различни мои впечатления от различни музики, които съм синтезирал в този концерт.  И затова и съм го кръстил "Акордеонни импресии" – защото това са мои, наши аранжименти на някои доста известни произведения. Тези акордеонни импресии са в главата ми от доста време – като един плод е това, узрява малко по малко. И съм много благодарен на БНР, че ме покани и даде тази възможност да направя такъв концерт. Първото произведение, което ще изсвиря, ще го изсвиря сам и се казва "Мечтател" – то е авторското. Не напразно започвам с него и съм сложил това име "Мечтател" – защото аз съм мечтал да направя този проект и в момента БНР ми дава тази възможност. Музикантите, които също участват, допринасят да го реализирам."

Преди концерта "Акордеонни импресии" имаме възможност да чуем първата пиеса на Калоян Куманов Проджект – "Вековна рапсодия", съчетаваща мотиви от Шопен и Бетовен с авторската музика на Калоян Куманов.

Снимки: Facebook / Kaloyan Kumanov



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10