Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът към посланиците от ЕС: Таксата за руския газ засяга само "Газпром“

Снимка: БГНЕС

Въведената неотдавна такса за внос и транзит на руски газ през България няма да се отрази негативно на европейските потребители. Тя ще засегне единствено печалбите на "Газпром“. Това обещаха на посланиците на държавите от ЕС на среща в София премиерът Николай Денков, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министрите на финансите и на енергетиката Асен Василев и Румен Радев.

"ЕС не трябва да е зависим от руския газ. Не е допустимо с парите на европейските данъкоплатци да се финансира войната на Русия срещу Украйна“, заяви Денков.  Той припомни, че през последните години е свършена много работа, за да може Европа да получава газ от различни източници.
Пред дипломатите премиерът също така изрази надежда, че през декември на редовното заседание на Европейския съвет ще бъде взето правилното решение за влизане на България в Шенген, което ще е в полза на българските и европейските граждани и бизнес. Премиерът обърна внимание, че страната ни е постигнала голям напредък в областта на върховенството на правото и това се отчита от нашите партньори и от Европейската комисия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05
На снимката (от ляво надясно): Борис Георгиев, служебният министър на образованието и науката Галин Цоков, основателят на INSAIT Мартин Вечев, вицепрезидентът на

Google дарява стипендии на младите изследователи в INSAIT

Google отпуска 1 млн. долара за стипендии на млади учени, работещи в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT, към Софийския университет. Това е едно от най-големите дарения за стипендии в световен мащаб от..

публикувано на 16.05.24 в 13:35

Мащабен форум на Google в София

В София днес ще се проведе мащабен форум на технологичния гигант Google, който ще бъде открит от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, съобщиха от Министерството на образованието и науката. За участие в събитието в страната ни..

публикувано на 16.05.24 в 07:10