Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русенци не са доволни от качеството на въздуха в крайдунавския град

Снимка: БГНЕС

Гражданите, живеещи в централните градски квартали на Русе, са недоволни от качеството на атмосферния въздух – показва проучване на Екосдружение "Дишай, Русе", проведено чрез анкета в социалните мрежи. Русенци съобщават най-често за "химичен коктейл", който изключва като замърсители запалените стърнища от Румъния и битовите замърсители. Замърсяването се усеща предимно в нощните часове, когато липсва контрол от отговорните институции.

"Според анкетираните институциите в Русе не правят достатъчно и не успяват да контролират потенциалните замърсители, за да решат дългогодишния проблем. Затова гражданите призовават за кардинални и радикални мерки – непрекъснат мониторинг, солидни глоби и затваряне на предприятията, докато не гарантират спиране на замърсяването извън производствените си сгради. Всички мерки трябва да бъдат ефективни, а не формални", казва Мира Душкова, член на Управителния съвет на екосдружението, цитирана от БТА.

Качеството на въздуха е болна тема за жителите на град Русе, който до 1991 година беше редовно обгазяван в резултат от дейността на завод в румънския град Гюргево. Това предизвика завишаване броя на болните от българската страна на река Дунав и беше повод за масови общоградски протести. След това множество протести имаше и заради силни замърсявания в резултат на дейността в града на френския завод за авточасти „Монтюпе“, който отнесе солени глоби, а по-късно беше придобит от канадска компания.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Граждани направиха подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци

Граждани направиха подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци

В Монтана инициираха подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци. Според информацията, се предвижда съхранение на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" в село Сумер. Петър Пенчев от "Екогласност" поясни, че според..

публикувано на 01.07.24 в 17:53

Новият патриарх подчерта, че призванието на църквата е да събира разделените

Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени, заяви новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. " Задачите са много. Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възвръщането на мощите на св. Иван Рилски..

публикувано на 01.07.24 в 17:01

Български ученици се завърнаха с 6 медала от Балканиада по математика

Националният отбор на България по математика се представи отлично в Балканската олимпиада за 15-годишни. 6 български ученици се завърнаха с 6 медала от надпреварата в Анталия проведена между 25 и 30 юни, съобщи Министерството на образованието...

публикувано на 01.07.24 в 16:44