Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Празник на Еленския бут 2023 се провежда за десети път

Снимка: Местен съвет по туризъм в Елена
Почти няма къща в гр. Елена, област Велико Търново, в която да не се приготвя "бут по еленски". Хората поддържат традицията и приготвят деликатеса всяка година. Само специфичният климат на Еленския балкан може да придаде неповторимия вкус на сушеното свинско. На него е посветен и местен празник, който тази година се провежда за десети пореден път (10-12 ноември). 

По традиция кулинарното събитие събира гости от страната и чужбина, като миналата 2022 г. беше отбелязан своеобразен рекорд от 50 хиляди посетители в трите дни. Най-атрактивен за непосветените в занаята е Касапският кът, където сръчни балканджии от няколко поколения демонстрират майсторството на касаплъка по еленски – приготвянето и осоляването на Еленски бут и рибици, обработката на останалото месо от прасето. 

Празникът на Еленския бут не е просто кулинарен фестивал, а събитие, което притежава своя собствена атмосфера и дух – казват организаторите от Община Елена и Местния съвет по туризъм. Улиците в дните на празника са изпълнени със занаятчии от всички краища на България и всеки се стреми да примами клиентите със свои деликатеси. "А рецептата за приготвяне на еленски бут у дома само изглежда трудно – казва бай Сава Ковачев. Важни са подправките и самото осоляване на месото в каца с каменна сол."

Снимки: Местен съвет по туризъм в Елена



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Царски символи от Второто българско царство красят сграфито керамиката на новите майстори

Специална занаятчийска работилница за керамични съдове от царски вид, каквито са използвали болярските семейства по времето на Второто българско царство ( XII – XIV в.) има в старопрестолния ни град Велико Търново. Ателието се намира почти в..

публикувано на 09.05.25 в 13:25

На гергьовски курбан в параклиса "Св. Георги" в Пирдоп

Голям празник като 6 май – Ден на Св. Георги Победоносец – не минава без подготовка за курбан във всички православни храмове, носещи името на светеца. Най-често храната се приготвя от агнешко или овче месо, както повелява традицията на този ден...

публикувано на 06.05.25 в 07:30

Чехът Лудвик Куба посвещава том на народните песни по българските земи

В края на 19-и век чешкият художник и фолклорист Лудвик Куба предприема пътуване до нашите земи, за да изследва българското песенно наследство. След като записва чутите мелодии, той посвещава цял том на България в своята поредица "Славянството в..

публикувано на 28.04.25 в 14:50