Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба за враговете и приятелите на България във Военноморския музей във Варна

Снимка: Военноморски музей

На сложния пъзел на военните и политическите взаимоотношения между България и трите държави, изиграли ключова роля в историята на Третата българска държава (1878-1946) – Турция, Русия и Германия – е посветена изложба, подготвена от Националния военноисторически музей. Експозицията "Враг/Приятел" бе открита във Военноморския музей във Варна лично от министъра на отбраната Тодор Тагарев. 

Тя провокира интереса на днешния човек с това, че обхваща периода между Освобождението и Втората световна война, когато междудържавните отношения преминават от приятелски към вражески, и обратно. Експозицията не дава готови отговори, а кара зрителя да направи своя интерпретация на историята, като си задава въпроса дали на международната сцена могат да съществуват вечни приятели и врагове. 

Това се постига чрез проследяване на няколко емблематични истории, свързани със събития и хора, чиито съдби са белязани от междудържавните отношения. Отношението на съвременния българин към трите държави, представени в изложбата, обикновено е полярно и емоционално наситено, а обяснението за това дават събитията, запечатани в документите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба в София представя древните "повелители на солта" от Провадия

В София ще бъде представена изложбата "Повелителите на солта: Провадия-Солницата 5600 – 4350 г. пр. Хр.". Временната експозиция ще бъде официално открита на 11 юни в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН). Тя се посвещава..

публикувано на 08.06.24 в 15:25
Христо Ботев, Иван Драсов и Никола Славков

Христо Ботев, Априлското въстание и "Славянските комитети"

Многобройни, често противоречиви са спомените на участниците в съдбоносната за България 1876 г. Но писмата и документите за Априлското въстание, което поставя на дневен ред въпроса за Освобождението на България, чертаят една по-широка картина на..

публикувано на 02.06.24 в 07:30

Изпълнена е последната воля на цар Фердинанд – вечният му дом да бъде в България

76 години след неговата кончина първият български цар от Третото Българско царство Фердинанд Първи се завърна у дома, в Двореца "Врана", с което бе изпълнена предсмъртната му воля. В своето завещание той пише, че желае да бъде погребан именно в..

публикувано на 30.05.24 в 11:35