Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на годината ще започне противоминната операция в Черно море

Варна минен ловец "Цибър"
Снимка: БГНЕС

Планираната операция за разминиране в Черно море със съюзниците Румъния и Турция няма да наруши Конвенцията от Монтрьо, каза във Варна министърът на отбраната Тодор Тагарев. По думите му ще бъде обхванат целия район, включително цялата българска изключителна икономическа зона. Акцент в операцията ще бъдат маршрутите на търговските кораби. 

В момента се изчистват най-фините детайли по планираната операция, предстои подписването на меморандум и тя може да започне още до края на годината, обясни Тагарев. Освен по противоминната операция с Румъния и Турция, работим и за ускорено придобиване на брегови противокорабни ракетни комплекси, което да стане до 2025 г., допълни Тагарев. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кръгла маса за Българистиката в Унгария в Пловдивския университет

Кръгла маса "Българистиката в Унгария днес – между традицията и новата опитност на дигиталната ера " се открива на 3 юни от 16:00 часа в Ректората на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Събитието е част от работната програма на екипа с..

публикувано на 03.06.24 в 00:59
Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36