Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново издание на "Аз съм българка“ – фотопроектът, който направи фурор в социалните мрежи

7
Снимка: Радослав Първанов

"Аз съм българка“ – един фотопроект, който придоби широка популярност у нас и в чужбина, навърши 9 години. Великолепните снимки на габровския фотограф Радослав Първанов представят красотата на България и на българския фолклор чрез образа на млади българки, пазещи народните традиции.

През годините проектътпрерастна в поредица от изложби, а момичетата, включени в него са вече над 70. До момента снимки от "Аз съм българка“ са представяни на места като "Двореца“ в Балчик, Копривщица и други български градове, но също и в Народното събрание в София, в Милано, Китай, Лондон…


Всичко започва през 2014 г., когато Радослав среща едно момиче, облечено в народна носия в Копривщица.Образът на младостта, съчетан с историята и стариността на носията, предизвиквасилно впечатление. Фотографът решава да снима девойката, пременена в традиционен костюм, но не в Копривщица, а в родния й Пловдив. Кадрите предизвикват истински фурор в социалните мрежи и поставят началото на един дългогодишен проект. "Тогава си помислих, че колкото са красивите кътчета в нашата страна, толкова красиви момичета ще срещна", спомня си Радослав в разговор с Ваня Бахчиванова от БНР-Благоевград, и допълва:

"Затова подбрах 22 лица на 22 момичета, с които започнах да съставям карта на България, която да включва множество лица, носии и места с културно историческо значение и природни феномени, за да разкажа за историята на България, богатството на нашата култура, фолклор и традиции чрез младото чисто моминско лице на непорочния образ на българката и да го превърна в иконичен образ и пример, с който да дадем основание за вяра у по-възрастните, че оставят наследство в по-сигурни ръце."


В момента младият фотограф работи върху ново издание на проекта, под заглавие "Аз съм българка! - Пазителка на дома". Този път снимките разкриват битовите занимания на българката от миналото в една автентична атмосфера.

"В проекта се включиха 25 момичета, с които представихме 23 традиционни занимания от миналото в етнографския музей на открито "Етъра" край Габрово. Проектът ще бъде показан през следващата пролет“ – казва Радослав.

Интересното е, че вместо типичните фотомодели, пред камерата му се изправят одухотворени млади българки с лично отношение към наследството от миналото, а носиите, в които са облечени, са на бабите и на прабабите им. Оказва се, че момичетата са подбирани много внимателно.

"Освен че са пазителки на историята, на традициите, на родовата памет и на фолклора, те се занимават лично с фолклор и със свързаните с него изкуства. И това им личи, защото те са съвършени по външност, съвършени по дух и са най-красивите представителки на образа на българката. Тези момичета  не обличат носиите като еднократен акт, подобно на повечето фотографски модели, те го правят с гордост, с уважение и чест и така показваме същинското продължение на традицията", твърди Радослав.


"Аз съм българка“ възпява също и магнетичните местенца на България, като специално внимание в проекта е отредено на Българския Югозапад:

"Като едно от златните кътчета на България, Югозападът нямаше как да не присъства в проекта. Това е един изключително богат на фолклор край, с много добре запазени обекти, история и невероятно красива и разнообразна природа. В Пирин открих много вдъхновяващи места.Подбрахме атрактивни автентични костюми, които са лично наследство на самите момичета" – разказва фотографът Радослав Първанов.

Съставил: Венета Николова /по материал на Ваня Бахчиванова, БНР- Благоевград/

Снимки: Радослав Първанов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10