Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сняг ще вали на много места в страната

Снимка: БГНЕС

През нощта под влияние на циклон метеорологичната обстановка в Източна България ще се усложни. Ще духа бурен и временно ураганен север-северозападен вятър. Ще бъде облачно с валежи, които в повечето райони, дори и по Черноморието, ще преминат в сняг. В Лудогорието, в Източна Стара планина, Странджа и Сакар ще се образува снежна покривка, а в западната половина от страната ще бъде без съществени валежи. Минималните температури ще бъдат 0°-5°, малко по-ниски в котловините на Югозападна България; в София - около 0°. В неделя преди обяд валежите и в Източна България ще спрат, около обяд и там облачността ще се разкъса и намалее. Северозападният вятър ще отслабне и в по-голямата част от страната ще бъде силен, а по крайбрежието на морето все още до бурен. Максималните температури ще бъдат между 5° и 10°, по-ниски в Североизточна България; в София - около 6°.

Над планините преди обяд все още на места ще има валежи от сняг, но около обяд валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Ще духа бурен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 м ще бъде около 2°, на 2000 м - около минус 3°.

Над Черноморието около обяд валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Вятърът ще отслабне, но ще се задържи силен и временно бурен. Максималните температури ще бъдат между 6° и 9°, а на морската вода – 10°-16°. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

Времето преди обяд в източните райони на Балканите ще се задържи предимно облачно, ветровито и на места с превалявания от дъжд и сняг. По Черноморското крайбрежие вятърът ще бъде бурен и там ще остане по-студено от обичайното. От запад на изток облачността ще се разкъсва и намалява, температурите постепенно ще се повишават, вятърът ще отслабне и след обяд над по-голямата част от полуострова ще преобладава слънчево време. В Атина ще бъде 16 градуса, в Букурещ и Истанбул – 10, в Белград – 8.

Над Пиренейския и Апенинския полуостров, Южна Франция и Средиземноморието ще преобладава слънчево време и ще се задържи по-топло от обичайното. Времето в Западна и Централна Европа ще бъде предимно облачно, ветровито и на много места с валежи от дъжд, в Източна Полша и Западен Беларус предимно от сняг. На Скандинавския полуостров, както и в Германия, Дания и страните от Бенелюкс ще вали сняг. В централните райони на Източноевропейската равнина ще бъде сравнително студено, но предимно слънчево. В Мадрид и Рим ще бъде 19 градуса, в Париж и Мюнхен – 14, във Виена – 8, в Стокхолм – 1, в Санкт Петербург – минус 1, в Москва – минус 4.

В Мелбърн ще бъде 24 градуса, в Кейптаун – 23, в Чикаго – 13, в Ню Йорк – 12.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кръгла маса за Българистиката в Унгария в Пловдивския университет

Кръгла маса "Българистиката в Унгария днес – между традицията и новата опитност на дигиталната ера " се открива на 3 юни от 16:00 часа в Ректората на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Събитието е част от работната програма на екипа с..

публикувано на 03.06.24 в 00:59
Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36