Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискретните опустошения на корупцията

В държава, която не се бори срещу корупцията, демокрацията е постоянно заплашена от крах

19
Снимка: Френски институт в България

В България има закони, инструментариумът е налице, но той не се прилага – констатацията е на Бернар Ватие, председател на Парижката адвокатска колегия. Председателстваният от него Международен съюз на адвокатските колегии с обща правна традиция /CIB/ инициира конференция в София, която постави на фокус борбата с корупцията като постоянно обновяващо се предизвикателство. Форумът беше организиран от френското посолство в България и Френския институт по повод на 10-годишнината от създаването на Клуба на адвокатите франкофони в София и 30-годишнината от приемането на България за член на Международната организация на франкофонията.

Адвокати, магистрати и представители на обществените институции дебатираха върху опита и текущите реформи, провеждани във Франция и България.

"Целта на конференцията е да обобщи съществуващите средства за борба с корупцията в България и Франция, две държави членки на ЕС, и от опита на едните другите да почерпят най-доброто за себе си “,  поясни Бернар Ватие в интервю за Радио България.

Бернар Ватие

По думите му, е необходимо да се използва натрупаната в другите страни вещина, за да бъдат засилени средствата за борба с корупцията, с които България вече разполага.

"Силно впечатление ми направи изказването на бившия заместник- министър на правосъдието (Андрей Янкулов – бел. ред.), който обясни, че законовите текстове са налични, но от тях няма особен смисъл, защото поведението не се е променило. Това според мен е основният проблем, свързан с корупцията. Корупцията е въпрос на възпитание. Хората свикват с корупцията и тези поведенчески модели трябва да се променят.“

Борбата в корупцията в този смисъл почива на възпитаването или превенцията, но и на санкциите, т. е. правосъдието трябва да я санкционира. Необходимо е да се въведат наказателни механизми.

"За тази цел магистратите трябва да бъдат независими – продължава Бернар Ватие. – Тук се връщаме на проблема за независимостта на правосъдието и ролята на Прокуратурата. Трябва да бъдем бдителни, защото ако няма наказание, корупцията придобива легитимност. Ако не ме хванат, съм в правото си да продължавам. При корупцията има едно страшно явление и това е нейната прикритост и легитимността, която практикуващият я постепенно придобива. Тази практика трябва да се прекрати и за това ни е необходима организирана прокуратура.“

В държава, която не се бори срещу корупцията, демокрацията е постоянно заплашена от крах – казва ни генералният секретар на CIB. От една страна, икономическият растеж е възпрепятстван, от друга - се стига до деспотизъм на онези, които си служат с корупционни средства.

Доколко може да се търсят корупционни практики и рекет при събития като например похищението на кораба "Галакси лийдър" с двама българи в екипажа - новина, която доминира актуалността в България?

Бернар Ватие очертава различията между пиратството и корупцията:

"При пиратството престъпното деяние е видимо, гледаме например кадри по телевизията. Същото важи за кражбите. Видно е, че е извършена кражба, дори да не знаем кой е крадецът. При корупцията престъплението е съвсем дискретно. Виждате ли, лесно е да преследваш пират или крадец, но е много по-трудно да изправиш пред съда човек, извършил корупция, защото това не се вижда. Това е и проблемът при нея. Затова са необходими инструменти, които да позволят да има прозрачност и да изложат на показ евентуалните случаи на корупция“, заключава Бернар Ватие.

Снимки: Френски институт в България


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Борис Бонев: ГЕРБ е продал съоръженията на Витоша за 8 млн. лв.

Столичният кмет Васил Терзиев припомни поетия ангажимент до края на мандата му през 2027 г. да има поне един работещ лифт на Витоша. На брифинг по повод неработещите съоръжения в планината той заяви, че няма как да има очаквания за шест месеца да бъде..

публикувано на 19.05.24 в 12:06

Емблематичният Покрит пазар на София скоро отново ще заработи за посетители

Дълго чаканият мащабен ремонт и възстановяване на оригиналния вид и функции на сградата на Централни хали в София вече приключи. Първите посетители ще могат да влязат и пазаруват там на 23 май. Това съобщават за БНР представители на веригата..

публикувано на 19.05.24 в 09:35

Копие на Панагюрското златно съкровище е изложено в Бургас

В Археологическия музей в Бургас (бул. "Алеко Богориди" 21) се откри изложбата "Панагюрското златно съкровище". Музейното копие на най-прочутото българско съкровище наскоро се завърна от гостуване в Дубай и вече е експонирано в зала "Трезор" на..

публикувано на 19.05.24 в 08:25