Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София отслужиха панихида за жертвите на Гладомора

Снимка: БТА

Панихида в памет на жертвите на Гладомора беше отслужена в храм "Света Неделя" в София. На службата присъстваха посланикът на Украйна Олеся Илашчук, председателят на Народното събрание Росен Желязков и представители на парламентарни групи. Желязков посочи, че Гладоморът няма аналог. Той каза, че след Втората св. война е имало надежда, че хората са научили уроците, но за съжаление историята опровергава това. Като българи сме взели позиция за твърда подкрепа на братския християнски украински народ, допълни Желязков. 

След насилствената колективизация в селата Кремъл засилва износа на зърно от СССР. През 1932-1933 година Гладомор, обхваща основните зърнени райони в Украйна, Северното Причерноморие, Долна и Средна Волга, Казахстан, и Западен Сибир, припомня БТА. От глад през този период там загиват над 7 млн. души, от които 3,5 млн. в Украйна. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България измоли своя патриарх

В деня на Вси Светии, когато Православната ни църква отбелязва Събора на 12-те апостоли и паметта на всички знайни и незнайни Христови мъченици и изповедници, миряните в България бяха възнаградени за вярата си. Едва ли има по-щастлив от Божия народ,..

публикувано на 01.07.24 в 12:40

Почитаме българските светии

На днешния ден православната ни църква отдава почит на историческите личности, живели по нашите земи от първи век досега и канонизирани за светци. Всички те са били хора на вярата и духа и с делата си са заздравявали спойката между църквата, народа и..

публикувано на 30.06.24 в 06:00

Единственият храм с името на светиите Петър и Павел в София

Като един човешки живот на 90 години, съдбата на столичния храм "Св. Апостоли Петър и Павел" е изпълнена с възходи и неблагополучия, с терзания, но в крайна сметка и със спасение. Това е може би един от най-малко познатите храмове в София и в същото..

публикувано на 29.06.24 в 06:30