Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят новия компактдиск на БНР "Български оперни гласове" в зала "България"

"ОПЕРНА ГАЛА" ни очаква тази вечер (8.12) в софийската зала "България". Три от музикалните състави на БНР – Симфоничният оркестър, Смесеният хор и Детският хор – представят новия компактдиск на БНР "Български оперни гласове". Солистите са световно известни - сопраното Александрина Пендачанска, тенорът Иван Момиров и басът Деян Вачков. Ще има и специален гост - баритонът Кирил Манолов.

"Проектът "Български оперни гласове" включва 14 записа на български оперни певци, познати на меломаните от световните и национални сцени – разказва продуцентът "Вокална музика" в общественото радио Георги Еленков. – Специално място в нея е отделено на големия български тенор Камен Чанев, който през 2020 г. загуби битката с Covid-19 и остана завинаги на върха на своята кариера. Певците в изданието си партнират със Симфоничния оркестър на Българското национално радио под палката на изявени оперни диригенти, а в един от записите участва и мъжкият състав на Смесения хор на БНР. Звукозаписите са реализирани през последните години в емблематичното Първо студио на радиото. Изпълненията са групирани стилово, като търсихме контраст в съпоставката на различните типове гласове."

Освен арии от опери на Верди, Пучини, Маскани, Бизе и др., в програмата на концерта под диригентството на Григор Паликаров еи една от двете български творби, включени в компактдиска – Ария на Хитър Петър из първо действие от едноименната опера на Веселин Стоянов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Силвия" – популярни лица изпълняват емблематична песен от репертоара на Братя Аргирови

"Силвия" е нова версия на златен хит на един от най-известните дуети още от 80-те години на ХХ век – Братя Аргирови. Песента е кавър на "Предчувствие за стих" от албума "Момиче за двама" на Братя Аргирови, издаден през 1983 г. С новия прочит на..

публикувано на 18.05.24 в 09:45

Международен квинтет с Васко Василев ще свири за 24 май в Айфеловата кула

Световноизвестният български цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Айфел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности ще са заедно на сцената,..

публикувано на 17.05.24 в 11:27

Крис Гран – "Две сърца "

След като издаде дебютния си албум "Две сърца", Крис Гран представя и видеото към заглавната песен. Младият изпълнител е написал музиката и текста специално за авторската си колекция. "Избрах тази песен да даде заглавие на дебютния ми албум, защото тя..

публикувано на 17.05.24 в 10:15