Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Управляващите в Сърбия спечелиха извънредните парламентарни избори

Формацията "Сърбия срещу насилието" обяви, че ще обжалва обявените резултати от проведените на 17 декември парламентарни избори. Те ще искат анулиране на резултатите във всички избирателни секции и на всички нива, предаде БГНЕС. Опозиционните лидери Мариника Тепич и Мирослав Алексич обявиха гладна стачка срещу фалшифицирането на вота. Международните наблюдатели също критикуваха организацията и честността на изборите. Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич спечели 46,7%. Опозиционната коалиция „Сърбия срещу насилието“ е с 23,7%. Докладчикът на Европарламента за Сърбия Владимир Билчик каза, че новото сръбско правителство е изправено пред три ключови стъпки – нормализация на отношенията с Прищина, реформи и синхронизиране на външната политика с ЕС, предава БТА.

Турция и Унгария разширяват своето стратегическо сътрудничество

В Будапеща турският президент Реджеп Ердоган и унгарският премиер Виктор Орбан подписаха споразумение за засилено икономическо и политическо партньорство. От 2024 г. унгарската енергийна компания MVM и турската BOTAS ще разработват общи начинания за съхранение на енергия, за водород и за възобновяеми енергийни източници. Унгария ще повиши вноса на турска газ. Железопътните строителни компании V-Hid Epito и Gulermak подписаха договор за общи проекти, свързващи Европа и Азия. Ердоган подчерта, че търговията с Унгария за първите 11 месеца на 2023 г. надхвърля миналогодишната и доближава 4 млрд. долара. Гостът подари на Орбан електромобил от турската марка Тogg. Домакинът му върна жеста, като го дари с расов кон, съобщава турската държавна телевизия ТRТ Haber.

Румъния придоби британски миночистач за съюзническа операция в Черно море 

В пристанище Констанца тържествено посрещнаха миночистач, който ще е част от общите усилия с България и Турция за почистване на Черно море от мини. Ловецът на мини M 270 Sublocotenent Ion Ghiculescu на румънските военноморски сили е първият от двата миночистача, придобити по договор между Румъния и Великобритания. Преди да премине в румънския военноморски флот, корабът се е казвал HMS Blyth и е служил в британския Кралски флот, съобщи телевизия Digi24. На 11 януари 2024 г. в Истанбул България, Турция и Румъния планират да подпишат споразумение за съвместен план за търсене и унищожаване на мини във водите на Черно море. Споразумението между съюзниците от НАТО е предизвикано от войната на Русия в Украйна и беше обявено от турския министър на отбраната Яшар Гюлер, предава агенция REUTERS, цитирана от БТА.

Променят правилата за закупуване на недвижим имот в Гърция

От 2024 г. Гърция променя режима за закупуване на недвижими имоти. Това ще става само с плащане по банков път. Сделките в брой ще се считат за невалидни. Гърци и чужденци, притежаващи повече от два имота, ще се третират като предприемачи с по-висок данък. Физическите лица, отдаващи имот за краткотраен наем ще подават данъчна декларация. Въвежда се и електронно досие за недвижимите имоти. Облекчава се процедурата за желаещите да закупят имот. Събирането на документи преди сделката вече ще е задължение на нотариуса. Отчитат се разходите на собственика за енергийни подобрения и ще му се намалява годишният данък. В Северна Гърция сред чужденците с най-много имоти са германците и българите, сочи статистика на брокерските агенции, съобщава кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева.

Хърватите все още кътат стари куни и не ги обменят за евро

Хърватия въведе еврото на 1 януари 2023 г., но според Хърватската централна банка населението все още не е обменило в евро 12% от старата национална валута и 75% от монетите. До края на 2022 г. са циркулирали 14,7 млрд. куни. Според някои оценки хърватите все още държат около 1/3 от средствата в тази валута, или 4,66 млрд. куни, което е приблизително 620 млн. евро. Някои запазват банкнотите и монетите по сантиментални причини и като сувенири. Други са изостанали в портмонета и джобове на чужди туристи. Някои вероятно се боят да обменят парите, заради недеклариран произход. Данните показват, че в никоя страна старата валута не е била обменяна изцяло. Срокът за обмяна изтича в края на годината, предава агенция HINA по своя обмен с БТА.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: БГНЕС, Pixabay, Министерството на отбраната на Румъния

Още от категорията

България днес - 20 май 2024 г.

Своеобразен урок по българска история е днешното издание на предаването „България днес“. В студиото на Радио България гостува проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания в Българската академия на науките, който заедно с..

публикувано на 20.05.24 в 19:00
Йорданка Чобанова

Еврочленството е донесло на България чист приход от над 21,3 млрд. евро

От 2007 г., когато България влиза в ЕС реалните доходи в страната са нараснали над 3 пъти. Покупателната способност е увеличена с 20%. През 2006 г. лихвата по ипотечните кредити в страната е била 8%, сега е 2,8%. За 17 години България е внесла в..

публикувано на 20.05.24 в 13:30
Варненският митрополит Йоан

Синодът ще избира сливенски владика между епископите Арсений и Герасим

На 26 май ще бъде синодалният избор на нов Сливенски митрополит, заяви пред БНТ Варненският митрополит Йоан, който е начело на Сливенската епархия до избор на нов владика. Светият синод ще избира между двама от най-влиятелните архиреи – епископ Арсений,..

публикувано на 20.05.24 в 12:01