Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес - 2 януари 2024 г.

В първия работен ден от Новата 2024 година отново отбелязваме празник - - Карамановден. Днес православната ни църква почита св. Силвестър, а какви са народните обичаи и вярвания ще научите в минутите на "България днес". С Мартина Шопова-Янев ще разговаряме за българската общност в Австрия и нейните късометражните филми "Поли Валента от Виена” и "Aз, меланжът”. За разстоянието, за тъгата по-родината и австрийският ред, в който с труд и постоянство можеш да реализираш мечтания живот и за границите, които преминаваме – един разговор за образа на емигранта вчера, днес и утре. И с пожелание за заедност ще завършим по традиция с Песента на деня, която на днешния 2 януари е "С теб" на Виолина Доцева. Водещ на днешното предаване е Весела Кръстева. Приятно слушане!

1.52 - Новини от България

9.35 - Прогноза за времето у нас и по света

16.14 - Карамановден е! - Православната църква почита днес свети Силвестър. В народните ни вярвания той е покровител на животните, и по-специално на едрия рогат добитьк

21.35 - Българската общност в Австрия и образа на българинът там ни показва Мартина Шопова-Янев в двата си късометражни филма, създадени в партньорство с блога "Меланж Булгарен"- най-старата българска медия във федералната република. Чуйте един важен за нас, българите, разговор с журналиста и режисьор Мартина Шопова от дистанцията на разстоянието и опита

57.40 - "Песен на деня" – "С теб" на Виолина Доцева е изборът ни за рубриката ни в първия работен ден за Новата година


Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България", както и в подкаст платформата на БНР -"Бинар"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българските фолклорни състави в чужбина са ядра за социално и културно общуване

Няма статистика, която да обобщи точния брой на българските танцови състави в чужбина. Но едно е сигурно –  тези самодейни групи, разпръснати из всички континенти, са жив мост между България и останалата част на света. Д-р Юлия Попчева от Института..

публикувано на 28.05.24 в 11:30

България днес - 27 май 2024 г.

В последния майски понеделник за тази година „България днес“ носи отзвука от честванията на нашата култура и просвета по света. Ще бъдем в Канада, за да усетим гордостта от прокламацията на Деня на българското културно наследство в Британска..

публикувано на 27.05.24 в 19:00

България днес - 24 май 2024 г.

В деня, в който се прекланяме пред духовността, просветата и културата, разговаряме за значението на делото на първоучителите Св. Св. Кирил и Методий и приноса на техните последователи. Какво е съвременното измерение на българския език и българската..

публикувано на 24.05.24 в 07:00