Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България представя следите на комунизма на Венецианското биенале

Снимка: БТА

Проектът "Съседите" ще представя България на 60-то Венецианско биенале за изкуство между 20 април и 24 ноември 2024 година. Той е избран измежду 17 кандидатстващи предложения, стана ясно днес на специална пресконференция, организирана от Министерство на културата, организатор на Българския павилион в Италия. "Съседите“ изважда на показ премълчаните и избледнели спомени на оцелелите от политическото насилие на комунистическия режим в България между 1945-1989 г. и разглежда проблемното им наследство в настоящето.  

Чрез интерактивни обекти, видео и звукова инсталация от автентични разкази за това време публиката ще съпреживее българската интерпретация на тазгодишното мото на Биеналето, зададено от неговия куратор Адриано Педроса - “Чужденци навсякъде” (Stranieri Ovunque).  

Автори на българския проект са визуалният артист, писател и изследовател Красимира Буцева от Университета по изкуства в Лондон, историкът проф. Лилия Топузова от Университета на Торонто и докторантът по история на науката в Принстънския университет Джулиан Шехирян. Кураторската задача на границата между изкуството, политиката и историята е поверена на Васил Владимиров, бакалавър по модерна история и политика в Royal Holloway, University of London и магистър по политическа социология в London School of Economics and Political Science.  

Националният павилион на Република България се организира от Министерството на културата и се продуцира от Националната художествена галерия и комисаря Надежда Джакова, завеждащ филиал "Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство" към НХГ. Информацията е на репортера на Радио България Весела Кръстева. 

Очаквайте утре повече информация по темата от Радио България. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05