Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България представя следите на комунизма на Венецианското биенале

Снимка: БТА

Проектът "Съседите" ще представя България на 60-то Венецианско биенале за изкуство между 20 април и 24 ноември 2024 година. Той е избран измежду 17 кандидатстващи предложения, стана ясно днес на специална пресконференция, организирана от Министерство на културата, организатор на Българския павилион в Италия. "Съседите“ изважда на показ премълчаните и избледнели спомени на оцелелите от политическото насилие на комунистическия режим в България между 1945-1989 г. и разглежда проблемното им наследство в настоящето.  

Чрез интерактивни обекти, видео и звукова инсталация от автентични разкази за това време публиката ще съпреживее българската интерпретация на тазгодишното мото на Биеналето, зададено от неговия куратор Адриано Педроса - “Чужденци навсякъде” (Stranieri Ovunque).  

Автори на българския проект са визуалният артист, писател и изследовател Красимира Буцева от Университета по изкуства в Лондон, историкът проф. Лилия Топузова от Университета на Торонто и докторантът по история на науката в Принстънския университет Джулиан Шехирян. Кураторската задача на границата между изкуството, политиката и историята е поверена на Васил Владимиров, бакалавър по модерна история и политика в Royal Holloway, University of London и магистър по политическа социология в London School of Economics and Political Science.  

Националният павилион на Република България се организира от Министерството на културата и се продуцира от Националната художествена галерия и комисаря Надежда Джакова, завеждащ филиал "Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство" към НХГ. Информацията е на репортера на Радио България Весела Кръстева. 

Очаквайте утре повече информация по темата от Радио България. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Валежите спират, облаците се разкъсват и отстъпват място на слънцето в почивните дни

В събота, 15 юни, в България се очаква предимно слънчево време.  В сутрешните часове, на места в равнините и низините, видимостта ще е намалена. След обяд, главно над източните и планинските райони ще се развива купеста облачност, но ще бъде без..

публикувано на 14.06.24 в 19:35

България днес - 14 юни 2024 г.

В „България днес“ на 14 юни ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, звукова картина от местата в България с най-тежки поражения от мощната буря снощи, хроника на събитията с балкански адрес от..

публикувано на 14.06.24 в 19:00

Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй" заради неизправност в неядрената част

На 15 юни ще бъде спрян за планови превантивни ремонтни дейности шести блок на АЕЦ "Козлодуй" поради констатирани неизправности на маслената система на блочен трансформатор в неядрената част и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор...

публикувано на 14.06.24 в 15:42