Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледари обикалят Тараклия и благославят за здраве в навечерието на Рождество

Снимка: Тараклия - Център на бесарабските българи в Молдова

Коледарска дружина към театъра на бесарабските българи "Смешен петък“ обикаля населените места на район Тараклия в рамките на празничната акция "Коледен керван от кметството на Тараклия – 2024“. Обиколката се организира за поредна година с цел съхраняване на обичаи и традиции на българския народ, живеещ в Молдова, предаде БТА. Дружината в традиционно празнично облекло изпълнява пред сътрудниците на местните администрации коледни песни.

Бесарабските българи ще празнуват Бъдни вечер на 6 януари (по стар стил) и коледарските дружини ще обикалят домакинствата от полунощ до изгрев слънце. Те ще ходят от къща на къща и ще пожелават на стопаните здраве, щастие, много имане.

В Молдова и двете дати – 25 декември и 7 януари са официални празници и официални почивни дни. Но повечето хора в район Тараклия, където населението е предимно българско, отбелязват Рождество Христово по стар стил, отбелязват от БТА.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зографски манастир в Атон

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” се открива в Рим по случай 24 май

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” ще бъде открита на 22 май в Папския латерански университет в Рим. Събитието, което ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев, е част от програмата на Българската православна църковна община “Свети..

публикувано на 18.05.24 в 11:03

Традиционни пехливански борби в Голо бърдо, Албания

Село Големо Острени, намиращо се в историко-географската област Голо бърдо в Албания, в която живее голяма част от българското национално малцинство, и през тази година беше домакин на пролетния турнир по свободна борба. Турнирът се провежда винаги..

публикувано на 18.05.24 в 10:50

Българска изложба в Братислава ще разкаже истории от глаголически времена

Българският културен институт в Братислава ще открие на 22 май т.г. документалната пътуваща изложба “Истории от глаголически времена” на Държавния културен институт към министъра на външните работи и на Института за български език при Българска..

публикувано на 18.05.24 в 09:10