Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богоявленски водосвет на бойните знамена

Снимка: БТА

Традиционен богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще бъде отслужен на 6 януари във всички гарнизони на страната. Тържественият ритуал в София ще се състои от 11.00 часа пред Паметника на незнайния воин в присъствието на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. До падането на България под османско владичество водосвет се извършва преди всяка битка, която води българската войска. След Освобождението традицията е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г., посочват от Министерството на отбраната.

След демократичните промени у нас ритуалът е възстановен през 1993 г. Оттогава, всяка година на Богоявление, във всички гарнизони, най-висшият представител на Българската православна църква в епархията чете молитва за здраве и успехи, заедно с освещаването на бойните знамена.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Гвоздейков

До 2 години и 4 месеца България ще има 35 нови железопътни мотриси

Избран е изпълнител за доставката на 35 електрически мотрисни влака, съобщи транспортният министър. Пред Green Transition Forum 4.0 Георги Гвоздейков каза, че влаковете ще бъдат купени с пари по Плана за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 26.06.24 в 19:15

Нов български университет представя специалностите си с възможност за обучение на френски език

Едно от висшите училища у нас, което предлага специалности с възможност за обучение на френски език, е Нов български университет (НБУ). Сред тях са "Политически науки" и "Приложни чужди езици за администрация и управление (на английски и втори чужд..

публикувано на 26.06.24 в 11:00
Снимка: facebook.com/groups/mursalevo

Как Европейското първенство по футбол оживи селски площад в България

"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно" – думите са на младия Станислав Грозданов и се превръщат в движеща сила за "събуждането" на едно българско село в разгара на футболното лято на Стария континент. Само на..

публикувано на 26.06.24 в 10:25