Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богоявленски водосвет на бойните знамена

Снимка: БТА

Традиционен богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще бъде отслужен на 6 януари във всички гарнизони на страната. Тържественият ритуал в София ще се състои от 11.00 часа пред Паметника на незнайния воин в присъствието на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. До падането на България под османско владичество водосвет се извършва преди всяка битка, която води българската войска. След Освобождението традицията е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г., посочват от Министерството на отбраната.

След демократичните промени у нас ритуалът е възстановен през 1993 г. Оттогава, всяка година на Богоявление, във всички гарнизони, най-висшият представител на Българската православна църква в епархията чете молитва за здраве и успехи, заедно с освещаването на бойните знамена.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се  чувствали хората, които..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58