Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летищата в София и Бургас са готови за една нощ да отворят шенгенските коридори

Снимка: Летище София

Над 2/3 от пътниците на летище София ще минават по-бързо през терминалите след влизането на България във въздушния Шенген от 31 март, защото няма да имат паспортен контрол, заяви пред портала "Сега" Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на фирмата-оператор на аерогарата. 

Хесус Кабайеро

Отварянето на коридорите за свободно преминаване ще стане за една нощ. "Готови сме отдавна, защото преминахме няколко проверки от ЕС, което също допринесе за приемането в Шенген", допълва той. Разпределянето на полетите на Tерминали 1 и 2 ще бъде различно от сегашното и ще се проведе информационна кампания заедно с авиокомпаниите, за да няма пътници, отиващи на грешния терминал.

От летище Бургас също обявиха готовност за Шенген. 


"Още при проектирането на Терминал 2 е заложено да отговаря на условията за обслужване на пътници от Шенген“, каза за БТА изпълнителният директор на бургаското летище Георги Чипилски.

Летище Бургас

 70% от пътниците на летищата в София и Бургас са от шенгенски държави. 


Снимки: БТА, Летище София, bgescc, архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Времето остава облачно с превалявания

В понеделник облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява. До вечерта валежите ще спират. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще бъде на изток. Максималните температури ще бъдат между 22° и..

публикувано на 19.05.24 в 18:30

Вечерни бдения в цялата страна в съпричастност към болните от ХИВ/СПИН

Под мотото “Помним! Приемаме! Подкрепяме!” ще премине днешният Международен ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН. По този повод в 28-те областни града ще се проведат вечерни бдения, тъй като запалената свещ символизира вярата, че заедно..

публикувано на 19.05.24 в 17:10
Пламен Димитров

Университетите ще получат утре обещаните увеличения, е уверил образователният министър

Служебният образователен министър Галин Цоков е уверил, че заложените 39 млн. лв. в бюджета за висшето образование ще бъдат преведени утре на университетите, съобщи пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Така заплатите на асистентите ще..

публикувано на 19.05.24 в 16:01