Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Питат Еврокомисията дали дунавските пристанища на България и Румъния влизат в Шенген от 31 март?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българските евродепутати от ГЕРБ Андрей Новаков и Емил Радев са депозирали в Европарламента питане до Еврокомисията дали от 31 март Шенгенското споразумение започва да действа и по дунавските пристанища, "служещи като точки на пресичане между България и Румъния, на които това става по вода или с ферибот".  Въпросът им за хора, стоки, автомобили и камиони е формулиран по повод решението на Съвета на ЕС за допускане на двете страни "по въздух и вода". Такава формулировка няма в решението от 30 декември. Там ясно се говори за "въздушни и морски граници". 

Във Фейсбук премиерът Николай Денков заяви, че е реалистично България да търси решение за дата през тази година, или за началото на следващата за приемане в Шенгенското пространство по суша. “Австрия в преговорите, които проведохме през последните седмици, изобщо не искаше да обсъжда сухопътните граници. Наше постижение беше, че в много тежки преговори с помощта на Еврокомисията, ние изискахме темата за сухопътните граници да бъде поставена в решението и там да се изиска заедно България, Румъния и комисията да работят за решаване за дата за 2024 г.“, припомни Денков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Тахов

Министър Георги Тахов обсъжда в Люксембург бъдещето на селското стопанство в ЕС

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов ще участва днес в заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което ще се проведе в Люксембург. Министрите от страните членки ще обсъдят предложения от Белгийското председателство Проект на..

публикувано на 24.06.24 в 06:10
Румен Радев

Започват консултациите при президента за нов кабинет

Съгласно изискванията на Конституцията от 24 юни, понеделник, президентът Румен Радев започва консултации с представители на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание преди връчването на първия проучвателен мандат за съставянето на нов кабинет. Днес..

публикувано на 24.06.24 в 05:35

Горещ понеделник с температури до 37°, на места - краткотрайни валежи

През нощта ще бъде предимно ясно с по-значителна облачност до полунощ в крайните западни райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи. В понеделник, 24 юни, ще е предимно слънчево. Около и след обяд главно над Югозападна България ще се..

публикувано на 23.06.24 в 19:05