Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В молдовското село Валя Пержей откриха бюст-паметник на Христо Ботев

6
Снимка: БТА

Бюст-паметник на поета революционер Христо Ботев беше открит в молдовското село Валя Пержей. Българският консул в Тараклия Любомир Димов свали покривалото на монумента във фоайето на местното училище, заедно с председателя на Асоциацията на българите по света Младен Станев.

Церемонията е част от отбелязването на 50-ия юбилей на лицея, който носи името на поета.


"Теоретичният лицей "Христо Ботев" в село Валя Пержей е единствено учебно заведение в Молдова, което носи името на този гениален поет и революционер", припомни директорката на училището Ана Колчева. А в поздравлението си посланикът ни в Кишинев Мая Добрева пожела на лицея и в бъдеще успешно да изпълнява своята роля на просветно средище, съхраняващо българската идентичност и самосъзнание сред сънародниците ни в Молдова.


"В Тараклия, в Молдова, в Бесарабия винаги сме говорили за това, че тук е другата България – тук се спазват традициите, тук да се наричаш българин е гордост, защото при нас, в България, тази дума започва по малко да губи своя смисъл", каза пред новооткрития паметник един от инициаторите за поставянето му – Младен Станев.


На събитието се събраха ръководителите на район Тараклия, местните власти, представителите на български културно-образователни и обществени организации в Молдова и България, ученици и преподаватели.

В Теоретичния лицей "Христо Ботев" в село Валя Пержей се обучават 274 деца, на които преподават 30 учители.


Вижте също:


Снимки: БТА, facebook/Теоретически лицей "Христо Ботев" - с. Валя Пержей


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Зографски манастир в Атон

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” се открива в Рим по случай 24 май

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” ще бъде открита на 22 май в Папския латерански университет в Рим. Събитието, което ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев, е част от програмата на Българската православна църковна община “Свети..

публикувано на 18.05.24 в 11:03

Традиционни пехливански борби в Голо бърдо, Албания

Село Големо Острени, намиращо се в историко-географската област Голо бърдо в Албания, в която живее голяма част от българското национално малцинство, и през тази година беше домакин на пролетния турнир по свободна борба. Турнирът се провежда винаги..

публикувано на 18.05.24 в 10:50

Българска изложба в Братислава ще разкаже истории от глаголически времена

Българският културен институт в Братислава ще открие на 22 май т.г. документалната пътуваща изложба “Истории от глаголически времена” на Държавния културен институт към министъра на външните работи и на Института за български език при Българска..

публикувано на 18.05.24 в 09:10