Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зърнопроизводителите плашат с протести

Снимка: БГНЕС

Зърнопроизводителите се намират в протестна готовност първа степен, стана ясно след заседание на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите. В декларация те изтъкват тежката ситуация, в която се намира секторът, и необходимостта от вземането на навременни мерки за оцеляването му.

Едно от исканията на бранша е основните пет култури - пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица, да бъдат включени в държавната “Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна” през 2024 г. Производителите настояват също за спешна среща с премиера Николай Денков, както да бъдат изслушани в парламентарната Комисия по земеделието, храните и горите.

Земеделци протестират в цялата страна

Националната асоциация на зърнопроизводителите заявява абсолютна и непоколебима готовност да защитава сектор “Зърнопроизводство“ и членовете си с всички позволени от закона средства, в това число шествия, протести и блокади, както по места, така и в столицата”, заявяват от организацията.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започва най-големият форум за земеделска техника БАТА АГРО

Шестнайсетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще бъде открито днес в присъствието на служебния земеделски министър Георги Тахов. Форумът ще се проведе от 13 до 17 май на летище Стара Загора. На изложението ще бъдат..

публикувано на 13.05.24 в 07:00
Владимир Малинов

Енергийният министър не изключва вероятността токът да поскъпне от 1 юли

Служебният енергиен министър Владимир Малинов допусна възможността електроенергията за бита да поскъпне от 1 юли т.г. Причината за това е натрупаният дефицит във фонд “Сигурност на електроенергийната система”. “ Към настоящия момент той е над 450..

публикувано на 12.05.24 в 13:58

13 май е Денят на данъчната свобода за 2024 г.

Институтът за пазарна икономика съобщи, че 134 дни са били нужни на работещите българи, за да се издължат на държавната хазна. Средно за един ден българите изработват 562 млн.лв.  Икономистите използват заложените приходи в бюджета в размер на 75,3..

публикувано на 11.05.24 в 11:15