Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарете фон Трота ще получи „Наградата на София“

Германската режисьорка ще представи най-новия си филм в българската столица

Снимка: siff.bg

Германската режисьорка, актриса и сценарист Маргарете фон Трота получава „Наградата на София“ на Столичната община. Тя ще бъде връчена по време на 28-ия „София филм фест“, съобщават организаторите. 

Първата дама, отличена със „Златен лъв“, ще бъде специален гост на фестивала в София и ще представи най-новия си филм „Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята“. Той е посветен на връзката между австрийската поетеса и писателка Ингеборг Бахман и швейцарския драматург и писател Макс Фриш. Творбата бе сред претендентите за наградата „Златна мечка“ на „Берлинале“-2023. 

Маргарете фон Трота е наричана „водеща сила“ на движението „Ново германско кино“ и е призната за една от най-значимите режисьорки-феминистки в света.

Тя е родена през 1942 г. в Берлин. Израства с майка си в Дюселдорф. Завършва Мюнхенското училище по драма и работи като актриса в театъра. Участва във филми на Райнер Фасбиндер и Фолкер Шльондорф. През 1981 година филмът ѝ „Оловно време“ я прави първата жена режисьор, наградена със „Златен лъв“ във Венеция. През 2022 г. Европейската филмова академия връчи на Маргарете фон Трота наградата за цялостен принос.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29