Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2023-та е била най-топлата година в България, откакто се води статистика

Човешката дейност остава основния фактор, влияещ върху промените на климата

Снимка: climateka.bg

През последните години сме свидетели на нетипично за съответните сезони време. 2023-а не беше изключение, а капризите на времето достигнаха дотам, че я превърнаха в най-топлата в света от 1850 година насам. Тя надвишава с 14,98 градуса нормата от 1850-а, която се приема за основополагаща, тъй като е от прединдустриалния период на света – след това човекът играе съществена роля във всички природни процеси.

В България средната годишна температура е била от 12.9 °С и това я превръща в най-топлата от 1930 г. насам, по оценка на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Всички сезони са били по-топли от обичайното, с изключение на пролетта, когато температурите са били под нормата за страната ни. Макар да е първият месец от есента, септември ни е подарил повече дни с летни температури от първия летен месец – юни.

Скоростта, с която в световен мащаб се повишават температурите от края на 70-те години на м.в. до днес е с около 0,2 градуса на десетилетие, показва анализ на д-р Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски", представен от Пресклуб "Климатека".


През миналата година всеки месец от юли до декември е бил рекордно топъл от гледна точка на средните месечни температури, като 2023-а влиза в историята като най-топлата година в 77 държави, откакто в тях се правят метеорологични измервания. Сред тях са Китай, Бразилия, Южна Корея, Япония, Мексико, Германия, Нидерландия, Швейцария, Украйна и … България.

В страната ни статистика за температурите на въздуха се прави близо век – посочи климатологът Симеон Матев.

Симеон Матев
"За последните 30 години средната годишна температура в България се е повишила с 0,8 до 1 градус, като по-голямо е това повишение в северната част от страната ни. От 2011 година до момента сме в период на 12 наднормени години, като температурата нараства с приближаването на 2020-та."

Според Матев, най-наднормена 2023-а е била в Централния Предбалкан, в централните части на Дунавската равнина и много райони на Североизточна България.

"Една от причините за това е, че в страната ни много често имахме южен вятър, който пренасяше топли въздушни маси. Най-слабо засегнати от тях оставаха югозападните части на родината. Това са районите на Сандански и Петрич, които по принцип са едни от най-топлите у нас."


Що се отнася до валежите – влажните месеци ноември и декември са допринесли да се навакса нормата им на годишна база. Значителна честота се наблюдава при ветровите бури през годината – през почти всички месеци има информация за нанесени материални щети от силни пориви на вятъра в различни райони на страната.

Какви са причините 2023-а да е толкова топла?

"Една от най-съществените е човешкият фактор с увеличаването на концентрацията на парникови газове – посочва експертът. – Немалко влияние оказа и Ел Ниньо – (ивица топли океански води, навлизаща в централния и източно-централен екваториален пояс на океана и достигаща до крайбрежието на Южна Америка. Фазата Ел Ниньо обикновено се повтаря през около четири години, но според наличните данни циклите могат да продължават между две и седем години – бел. авт.), слънчевият цикъл също носи отговорност, както и изригването на вулкана Хунга Тонга ( в югозападната част на Тихия океан – бел. авт.), както и замърсяването на моретата и океаните с горивото на военен, пътнически и търговски флот."


Вероятно най-правилно е да се каже, че поне половината от глобалното затопляне – не само за миналата година, а изобщо – се дължи именно на човешката дейност – пояснява Симеон Матев и допълва:

"През 2023 година концентрацията на въглероден диоксид вече е близо 420 частички на милион. Представете си 1 000 000 частички, от които 420 са въглероден диоксид. Знам, че може да не звучи толкова много, но ролята на парниковия газ е да задържа топлината, която се излъчва от Земята. Затова всяка една частичка от този 1 милион има съществено значение" – припомня климатологът.

Снимки: БТА, climateka.bg, личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Валентин Мундров

Чужди държави спонсорират кибератаки към държавни институции заради предстоящия вот

Опити за кибератаки към сайтове на държавни институции се наблюдават непрекъснато заради предстоящите избори за европейски и национален парламент, съобщи пред Нова тв служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. По думите му,..

публикувано на 11.05.24 в 10:42

Три институции проверяват сигурността на машините за гласуване

Министерството на електронното управление, Българският институт за стандартизация и Българският институт по метрология ще проверяват машините за гласуване на предстоящите избори за европейски и национален парламент. Според утвърдената методика на..

публикувано на 11.05.24 в 10:03

Алпийски тролей и скални атракции на Лакатнишките скали

Спасители от Планинската спасителна служба – отряд "Лакатник" ще пуснат днес 100-метров алпийски тролей на живописните Лакатнишки скали в Искърското дефиле. Мероприятието е част от традиционните майски празници на Гара Лакатник. От Идеалния..

публикувано на 11.05.24 в 09:05