Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Добрич представят творби на именити български художници от ХХ век

4
Снимка: БТА

Художествената галерия в Добрич кани любителите на изобразителното изкуство да преоткрият български автори, за които 2024 година е юбилейна, съобщи БТА. В първата си експозиция за годината, озаглавена "Годишнини", културният институт представя деветима български художници с 27 творби от фонд "Живопис".


Творците са родени през първата половина на ХХ век, а произведенията им изпъкват с ярък индивидуален стил и значимо присъствие в художествения живот на страната. Картините им имат и безспорен принос в българското изобразително изкуство. Подбраните платна за експозицията обхващат три десетилетия – 60-те, 70-те, 80-те години на миналия век – интересен и сложен период от развитието на българското изобразително изкуство. 


До 5-ти февруари посетителите могат да разгледат творби на Стоян Венев, Васил Стоилов, Дило Дилов, Васил Вълев, Велико Вълчев, Васил Вичев, Цвятко Дочев, Никола М. Даскалов и Петър Дочев.

Снимки: БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Фотографът Валерий Пощаров за силата да се хванем за ръка

"В свят, който все повече се разединява, хващането за ръце се превръща в тиха молитва - начин да се съберем отново". Така започва описанието на проекта "Баща и син" на фотографа Валери Пощаров на сайта на Световната фотографска организация. На..

публикувано на 29.04.24 в 13:10

Британската галерия The Wilson представя колекция от картини на български емигрант

Галерия и музей The Wilson в британския град Челтнъм показва уникална колекция от картини на български емигрант, който в продължение на дълги години е живял и работил на Острова. Експозицията съдържа творби  на Амедео Модиляни, Ванеса Бел, Пабло Пикасо,..

публикувано на 28.04.24 в 10:10

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10