Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От златната колекция на Радио България

Скулпторът Валентин Старчев: "Правя това, в което вярвам…"

Снимка: БГНЕС

На 16 февруари ще отбележим 88 години от началото на предаванията за чужбина на националното радио, чийто правоприемник е Радио България. Датата сме възприели и като празник на Радио България. Във връзка с това в поредица от публикации ще си припомним знакови гласове на нашата медия, както и именити наши събеседници.

Началото поставяме с интервю на Лучия Синигерска от 2011 г. с Валентин Старчев - български скулптор, художник и дългогодишен преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

В интервюто с него става дума и за съществувалия в периода 1981-2017 г. паметник „1300 години България“ в градинката пред Националния дворец на културата. Оспорван, недолюбван и оставен дълги години без поддръжка, през лятото на 2017 година монументът беше премахнат. Тогавашният заместник кметът на София по културата Тодор Чобанов каза, че бронзовите пластики, които несъмнено са с висока художествена стойност, ще бъдат аранжирани по подходящ начин в двора на Националния исторически музей.

Чуйте какво споделя Валентин Старчев в интервю от златната колекция на Радио България:

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50