Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От златната колекция на Радио България

Скулпторът Валентин Старчев: "Правя това, в което вярвам…"

Снимка: БГНЕС

На 16 февруари ще отбележим 88 години от началото на предаванията за чужбина на националното радио, чийто правоприемник е Радио България. Датата сме възприели и като празник на Радио България. Във връзка с това в поредица от публикации ще си припомним знакови гласове на нашата медия, както и именити наши събеседници.

Началото поставяме с интервю на Лучия Синигерска от 2011 г. с Валентин Старчев - български скулптор, художник и дългогодишен преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

В интервюто с него става дума и за съществувалия в периода 1981-2017 г. паметник „1300 години България“ в градинката пред Националния дворец на културата. Оспорван, недолюбван и оставен дълги години без поддръжка, през лятото на 2017 година монументът беше премахнат. Тогавашният заместник кметът на София по културата Тодор Чобанов каза, че бронзовите пластики, които несъмнено са с висока художествена стойност, ще бъдат аранжирани по подходящ начин в двора на Националния исторически музей.

Чуйте какво споделя Валентин Старчев в интервю от златната колекция на Радио България:

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Петльовден – мъжкият празник за плодовитост

На 2 февруари според българския народен календар се отбелязва празникът Петльовден – за здраве и плодовитост на мъжката челяд. Най-широко той е разпространен в Източна България. Един от задължителните елементи е жертвоприношението на..

публикувано на 02.02.24 в 04:40

Православните християни почитат Свети мъченик Трифон

На 1 февруари Българската православна църква почита паметта на Свети Трифон по нов стил. Денят предшества празника Сретение Господне.  Светецът, живял през III век в малоазийската област Фригия, имал лечителска дарба. Убит е, след като отказал да..

публикувано на 01.02.24 в 04:35

105 години от рождението на легендарния гайдар Дафо Трендафилов

На днешната дата – 17 януари – отбелязваме 105 години от рождението на легендарния гайдар Дафо Трендафилов. Роден в родопското село Гела през 1919 г., целият му живот остава свързан с този магичен край. Започнал да свири на гайда едва 14-годишен,..

публикувано на 17.01.24 в 05:55