Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки жени са убити при домашно насилие в България през 2023 г.

Снимка: Archive

Над 20 жени са убити от мъже в България през миналата година, а регистрираните случаи на домашно насилие са близо 1400. Данните бяха обявени на конференция, посветена на противодействието срещу домашното насилие.


Зам.-министърът на правосъдието Георги Николов определи домашното насилие като "уродливо явление", и подчерта ролята на превенцията. "Институциите работят и се усъвършенстват, но съм твърдо убеден, че за изкореняване на това насилие следва да се наблегне на превенцията, на работата преди самия акт на такова насилие, на разкриване на индикаторите, които предпоставят потенциално извършителите на домашно насилие, както и на факторите, въз основа на които то се осъществява", каза зам.-министърът.

По думите му, държавата, подкрепена от неправителствения сектор, ще продължи да действа последователно и упорито за изкореняване на това грозно явление в нашето общество. Той посочи и създаденото мобилно приложение “Пожмогни ми“, което позволява защита и анонимност на жертвите на домашно насилие.

Вижте още:





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Посолство на Република България в Берлин

Ивелин Иванов от Русе спечели европейските дебати на немски език в Берлин

Ученикът от Средно училище с преподаване на немски език "Фридрих Шилер" в Русе Ивелин Иванов спечели финала в младежкото състезание по дебати на немски език "Jugend debattiert Europa" в Берлин, в което участваха младежи от 28 европейски държави...

публикувано на 30.09.24 в 12:36

Самолет е в готовност да отлети за евакуация на българи от Ливан

Екип на Държавния авиационен оператор е в готовност да излети за Ливан незабавно щом има зелена светлина за поетапна евакуация на българите там. Това е докладвано на служебния премиер Димитър Главчев в понеделник сутринта на среща в Министерския..

публикувано на 30.09.24 в 11:54

Валежите спират, но температурите остават ниски

В понеделник в източната половина от страната все още ще има валежи от дъжд, но до вечерта ще спират. На запад облачността ще се разкъсва и намалява, следобед на места в Югозападна България – до предимно слънчево време. Ще остане ветровито с умерен,..

публикувано на 29.09.24 в 18:30