Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нужда от над 268 хил. специалисти и работници през следващите 12 месеца

Снимка: архив

През следващите 12 месеца страната ни ще се нуждае от над 268 хил. работници и специалисти в различни области, според проучване на Агенцията по заетостта за потребностите на работодателите.

Става въпрос за повече от 160 хил. квалифицирани специалисти плюс 58 хил. с правоспособност или висше образование, както и минимум 49 хил. работници. Най-много кадри ще се търсят в индустрията – 82 хиляди или над 30% от всички заявени потребности. Намалява броят на работодателите, които заявяват, че ще срещнат трудности при намирането на служители.

През следващите няколко години работодателите ще търсят 243 хил. висшисти и 444 хил. специалисти със средно образование. Най-голяма нужда от служители ще има в област Бургас, следвана от София, Варна и Пловдив.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Калин Стоянов

Най-много опити за купуване на гласове има в София и Бургас

Сто осемдесет и шест сигнала за купуване на гласове са постъпили до днес в МВР, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов. От образуваните 74 досъдебни производства става ясно, че най-много опити за изборни злоупотреби са регистрирани в..

публикувано на 01.06.24 в 15:44
Детски празник

Столичната община подарява безплатни театрални и циркови представления на децата през целия юни

Под мотото “За децата на София” градът ще се превърне в сцена на радост, спорт, култура и добротворство през целия юни, съобщиха от Столичната община. В продължение на месец децата ще могат да посещават безплатни театрални представления, да чуят..

публикувано на 01.06.24 в 14:31

Президентската инициатива “Подкрепи една мечта” за социалнослаби младежи събра 90 хил. лв.

Продължава набирането на средства в рамките на президентската инициатива “Подкрепи една мечта” за стипендии на младежи, настанени в приемни семейства и в центрове от семеен тип, които са приети във висши училища. Финансова помощ получават също..

публикувано на 01.06.24 в 11:10