Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гюле мой" – вдъхновена от сборниците с български народни песни

Снимка: facebook.com/savinamusicofficial

Савина Стоилова продължава да отдава почит на традициите с новата си песен "Гюле мой". В нея певицата отново комбинира българския фолклор с джаз търсенията си. Учейки джаз пеене, тя не спира да търси и открива съкровища в сборниците с народни песни и да се вдъхновява от голямото наследство в архивите на БАН, което са ни оставили велики, по думите ѝ, композитори като Николай Кауфман и др.

"Гюле мой" е първата от поредицата песни, които с мои приятели и съмишленици решихме да създаваме, и да стигнем до върховния момент за всички нас – да си направим албум" – разказва Савина. – "Пак стъпваме върху традиции – фолклорът съществува в тази песен, но той е много фино и леко изразен. Авторството – музика, аранжимент – всичко това е като маслена живопис. Тя започва от огромното желание да пресъздадем фолклора по този лек начин, но пък в същото време и да се уповаваме и да уважаваме написаното като текстове в сборници, традиции, обичаи и т.н. Джазът пък е поднесен по един много деликатен начин."

"Гюле мой" е етноджаз с елементи на поп, като Савина, вдъхновена от фолклорните оригинали, допринася за авторството на текста.

Красивият аранжимент на "Гюле мой" е дело на Алекс Нушев, с когото Савина отдавна работи. Симона Станоева и Виктория Ризов от хор Нуша, Тодор Бакърджиев на тромпет, Борислав Петров на барабани, Калина Андреева на контрабас и Стоян Стоянов на акордеон и пиано допълват състава, участвал в създаването на песента.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15