Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НДК ще свети в оранжево по повод Световния ден за борба с рака

Снимка: архив

По повод Световния ден за борба с рака – 4 февруари, днес и утре между 19,00 и 21,00 ч. Националният дворец на културата ще бъде осветен в оранжево, съобщиха от Българското онкологично научно дружество (БОНД).

Организацията започва поредица от 11 виртуални диалози “За рака директно”, в която с помощта на водещи експерти ще бъдат обсъждани наболели въпроси в областта на онкологичните грижи и ще се представят най-новите постижения. Видеата ще могат да се гледат от всички на сайта на БОНД и в профилите му в социалните мрежи.

Според данните на Националния статистически институт 16 301 българи са починали от рак през 2022 г., а на 26 235 са открити злокачествени образувания.

България е сред страните с най-висока смъртност както от предотвратими, така и от лечими заболявания, показва Здравният профил на страната ни за м.г., изготвен от Европейската комисия. Неблагоприятната статистика се дължи на липсата на ефективни програми за превенция и скрининг.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Медиците отново с призив за забрана неваксинирани деца да ходят на училище

Лекари подновиха призива си деца без задължителни имунизации да не могат да ходят на училище и да бъдат част от организиран детски колектив. Д-р Костадин Сотиров припомни пред БНР предложението, отправено от Сдружението на общопрактикуващите лекари, и..

публикувано на 11.05.24 в 13:26

Вицепрезидентът откри научния форум "Пътят на светлината" в Атина

В деня, в който православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина започна Международният научен форум „Пътят на светлината“ . Откри го вицепрезидентът Илияна Йотова, под чийто патронаж е събитието, предава пратеникът на..

публикувано на 11.05.24 в 11:05
Валентин Мундров

Чужди държави спонсорират кибератаки към държавни институции заради предстоящия вот

Опити за кибератаки към сайтове на държавни институции се наблюдават непрекъснато заради предстоящите избори за европейски и национален парламент, съобщи пред Нова тв служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. По думите му,..

публикувано на 11.05.24 в 10:42