Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев:

Няма значение кои са министрите, тъй като решенията се вземат на друго място

Румен Радев
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев ще проведе изискваните от Конституцията консултации и ще връчи мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила ГЕРБ. Така той отговори на журналистически въпрос относно ротацията в правителството, която трябва да се проведе след 6 март т.г.

По повод споровете дали Мария Габриел трябва да запази поста си на външен министър, когато оглави каминета, държавният глава заяви, че не е от значение кои ще бъдат министрите, тъй като “решенията се вземат от други хора на друго място”. По-важно за Румен Радев е дали ще бъде изпълнено очакването за стабилно правителство или ще се направят компромиси, които да го поставят в тежка зависимост.

Разнищването на случая с Мартин Божанов е залогът дали България ще продължи да се развива като демократична и правова държава”, коментира президентът. По думите му, приказките за конституционна реформа и правова държава катастрофират в реалността, в която убитият с прякор Нотариуса е могъл да бъде брокер между мафията и съдебната власт единствено с политическа протекция.

Румен Радев се намира в Банско за слалома за Световната купа по ски алпийски дисциплини и среща с местната власт.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35