Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Пимпирев призова за обща политика на антарктическите държави от ЕС

Снимка: БТА

На 13 февруари доайенът на българските антарктически изследвания проф. Христо Пимпирев навърши 71 години. Той ръководи българските експедиции на южния континент от 1987 г. На своя празник от борда на научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий" ученият призова ЕС да води обща политика за полярните региони, защото те са бъдещето на човечеството и планетата.

"Полярните райони са изключително богати на природни ресурси и на рекреационни ресурси. Антарктика е една огромна природна лаборатория, чиста от човешкото замърсяване. Антарктида е стратегически континент. Обхваща 1/10 от земната повърхност и се управлява от 29 държави, които са постоянни членове на Антарктическия договор, 20 са от ЕС. Бъдещото развитие на региона тепърва ще се отплаща на страни работещи там. За радост сред тях е и България", посочи професорът пред БТА. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Картината „В заедност приютени“

Българско участие на международна изложба за човешките права и достойнство в Италия

От 8 юни до 9 октомври италианският град Роверето е домакин на международната изложба "Човешките права и достойнство". Тазгодишното 18-то издание на експозицията показва тематични творби на художници от 32 държави, включително и от България...

публикувано на 08.06.24 в 07:30

България ще се рекламира като дестинация за висше образование

България е сред страните в Европа с висок дял на чуждестранните студенти. Към момента делът на чуждестранните студенти у нас е около 8%, което ни нарежда сред първите места в региона, стана ясно от изказване на  министъра на образованието Галин..

публикувано на 08.06.24 в 07:10

Забавления за деца и татковци в Националния военноисторически музей

На 8 юни от 10.00 до 17.00 часа с вход свободен и много атракции, игри и изненади в Националния военноисторически музей в София ще се проведе Ден на бащата, посветен на специалната връзка между бащите и децата и традиционно провеждан от музея..

публикувано на 08.06.24 в 06:35