Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С “Левский в сърцата ни” Великотърновският музей почита паметта на Апостола

С няколко инициативи Регионалният исторически музей във Велико Търново отбелязва 151 години от смъртта на Апостола. “Левский в сърцата ни” е темата на образователната инициатива “Музей в куфар”, която гостува в училища и детски градини в навечерието на годишнината.

Откритите уроци представят интересни факти от живота и революционната дейност на Васил Левски, както и негови вещи, съхранявани в музея. Сред експонатите са Орара ва Левски – дълга платнена лента, с която дяконът подканя вярващите за молитва, снимка със саморъчен подпис, копие на пищова му “Гасер“, два печата на Българския революционен централен комитет, изработени за организацията по негова поръчка.

В социалните мрежи музеят продължава да представя поредицата “Маршрути на паметта - по стъпките на Апостола“.

Днес културната институция ще бъде отворена за безплатни посещения от 10,00 до 16,00 ч.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24