Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Тагарев:

НАТО няма да отстъпи нито един кв. см от територията срещу който и да било агресор

Тодор Тагарев
Снимка: БТА

Европа трябва да повиши своя отбранителен потенциал, европейският стълб в НАТО трябва да бъде укрепен и засилен.” Тази позиция изрази пред БНР военният министър Тодор Тагарев, който е част от българската делегация на Мюнхенската конференция по сигурността. Той добави, че е необходимо всички държави да заделят повече средства за отбрана и две трети от тях вече го правят.

Има други страни, които не са достигнали до 2% разходи, но отделят много големи ресурси за оказване на помощ за Украйна, което също е важен елемент на стратегията за гарантиране на нашата сигурност”, подчерта министърът.

По повод думите на бившия американски президент Доналд Тръмп, че който не си плаща в НАТО, не може да разчита на солидарността по чл. 5 от Договора за колективна отбрана Тодор Тагарев заяви, че Алиансът няма да отстъпи нито един квадратен сантиметър от територията срещу който и да било агресор.

На въпрос дали стоте бронетранстортьори, дарени на Украйна вече са пристигнали, министърът отговори, че операцията е в ход и някои са изпратени, а други се подготвят за транспортиране. Той каза още, че България ще продължи да предоставя на нападнатата страна боеприпаси, както и че много от фирмите имат намерението да увеличат своя капацитет.

Тоталната безпардонност на режима в Кремъл направи така, че Алексей Навални да не е сред живите”, коментира министърът смъртта на опозиционния лидер.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40