Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

На българската трапеза има прекалено много вносни храни, които невинаги са полезни

Снимка: Министерство на земеделието и храните

В Пловдив се проведе Националната научно-практическа конференция, посветена на проблемите на хранително-вкусовата индустрия. При откриването ѝ, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев изтъкна, че един от големите недостатъци в производство на храни е суровинната база, която в много малко случаи е от български произход.

По думите на Вътев, предците ни хиляди години са се хранили от тази земя и микробиомът, който свързва почвата, растенията, животните и човека е най-полезният за нашето здраве, а сега сме принудени да консумираме прекалено много вносни храни.


Според земеделския министър една от най-големите грешки е разрушаването на поливното земеделие в България, защото без вода на "тази златна почва" не може да има продукция. 

Във връзка с биологичното производство на храни, Вътев изрази дълбокото си убеждение, че България може да бъде оазисът на Европа за биопроизводство, но изискванията и регулациите са усложнени във висока степен.

По темата за кооперирането по агрохранителната верига, министър Вътев апелира към коопериране на земеделските производители, за да имат успех на пазара.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 Джонатан Дъфи

САЩ и България обединяват усилия за спиране на трафика на фентанил

Агенцията за борба с наркотиците на САЩ в сътрудничество с вътрешното министерство проведе двудневно обучение у нас, за да подобри способността на страната ни да засича и неутрализира трафика на фентанил и други синтетични опиоиди, съобщи БГНЕС...

публикувано на 18.09.25 в 13:50

Часът на Радио България - Брой 64

В брой 64 на предаването слушайте: В българското училище "Аз Буки Веди" в Кьолн вече 19 години възпитават в народознание деца на наши емигранти – интервю с директора на училището Росица Байрактарски Филм разказва историята на българския..

публикувано на 18.09.25 в 12:00

По-слаба реколта от грозде, но силно растящ интерес към винения сектор в България

В средата на месец септември, традиционно големият християнски празник Кръстовден (14 септември) слага началото на един от най-очакваните земеделски процеси – кампанията по гроздобер. 2025 година не прави изключение, но поради редица фактори реколтата..

публикувано на 18.09.25 в 10:35