Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите ходят на пазар и здравен туризъм в Северна Македония

Делчево
Снимка: Георги Хаджийски

Политическите отношения между България и Северна Македония значително са намалили посещенията на българи в македонските крайграничните общини Делчево, Берово и Пехчево през първите месеци на 2023 г. През юли и октомври се отчита ръст, показват теренни проучвания, осъществени от Центъра за икономически изследвания в Скопие. Резултатите са от три проучвания, реализирани по проекта "Северна Македония – крайгранични икономически връзки с България: неизползван потенциал?". Проектът е финансиран от Българска помощ за развитие. Резултатите бяха представени в Берово. Изследването е проведено от специално обучени за целта младежи от трите общини.

Средната възраст на българите, посетили трите общини на Северна Македония през 2023 г. е около 40 години. Средно-месечното потреблението на услуга от българи, посетили  региона е около 253 евро. Най-много българите харчат в по-големите магазини, стоматологичните клиники и за медицински услуги.

Пехчево
Подобряването на пътната инфраструктура и отварянето на граничния пункт "Клепало" би увеличило посещенията с 21%. Поради близостта до граничния пункт "Деве баир" (20 км.), най-много българи посещават Делчево. Гостите са с 20 до 40 пъти повече спряма Берово и Пехчево, които са отдалечени на 45 и 36 км. от България. Приходите от българите, посетили Делчево са 4.9% от доходите в общината, за Берово това са 1.4%, а за Пехчево 2.4%.  

България е пети по значимост търговски партньор на Северна Македония и втори по отношение на износа на бившата югорепублика. През 2023 г. стокообменът надхвърли 1 млрд. евро.

425 000 македонскии граждани са посетили България и 285 000 българи са пътували в Северна Македония през отминалата година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24