Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба разказва за българите в Западните Балкани през XIX–XXI в.

Изложба "Българите в Западните Балкани през XIX – XXI в.“ се открива днес в 15.30 ч. в галерия "Старата череша" в кюстендилското село Раждавица. Фокусът е поставен върху миналото и настоящото на българите, населяващи четири държави – Албания, Косово, Северна Македония и Сърбия, разположени в част от територията, добила популярност като "Западни Балкани", съобщават от галерията. 

Представените материали са от областта на историята, езика, етнодемографията, културата и традициите на българите в региона – важни свидетелства за съхраняване и поддържане на националната идентичност и памет. 

Събитието е по проект "Българите в Западните Балкани (100 години преди и след Ньой)" към Фонд "Научни изследвания" – Министерство на образованието и науката. Базова организация – Институт за исторически изследвания при БАН. "Поканени са балканци, който обичат балканския бит и култура, който ни обединява, а не ни разделя", отбелязват още от галерията. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 38 хил. българи са подали електронни заявления за участие на изборите от чужбина

Над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, подадени от сънародниците ни чрез електронната система на Централната избирателна комисия. В полунощ изтече срокът, в който българите зад граница можеха да заявят желанието си да..

публикувано на 15.05.24 в 10:55

Професионалното прегаряне се среща най-често сред хората с обществено значими професии

Физическото и психично здраве на хората, и то през целия жизнен цикъл, е   на фокус в дните от Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW – 13-17 май). Инициативата насърчава сътрудничеството между медицинските специалисти в Европа, подчертава..

публикувано на 15.05.24 в 10:15

Български и чужди учени обсъждат българския език у нас и по света

Поредната Международна годишна конференция на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН ще се проведе на 15 и 16 май в София. По традиция на форума се разглеждат постиженията и тенденциите в областта на изследването на българския..

публикувано на 15.05.24 в 07:25