Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес – 4 март 2024 г.

На 4 март правим съзнателно бягство от злободневните теми, за да дадем глас на историята. Разказваме за румънския фотограф Карл поп де Сатмари, който е един от основоположниците на военната фотография и именно в това си качество участва в Руско-турската война, запечатвайки изключително ценни кадри за българската историческа памет. Правим бърза разходка до 5 кътчета на Родината, които безусловно подхранват патриотичните ни чувства. Разказваме и за традицията на сънародниците ни от Асоциация "България" в Рим да честват заедно Трети март. Разговорът с председателя на Асоциацията Мариан Русинов не е само за празниците, а също за нуждата от взаимопомощ сред българите в странство, за връзката с родните традиции и за промяната на модела за търсене на препитание в чужбина. Водещ на броя е Елена Каркаланова. Отпуснете мисълта си и приятно слушане!

05:56 - Освобождението на България през обектива на Сатмари

25:20 - Асоциация "България" събра сънародници в Рим край паметника на Капитан Петко войвода, за да отпразнуват заедно Националния ни празник

26:48 - Мариан Русинов, председател на Асоциация "България" за помощта, която оказват на българите в Рим, за обединяващата сила на родните традиции и празници в чужбина и за… някои консулски проблеми, пред които са изправени работещите в Италия сънародници

43:58 - Пет кътчета в България, които подхранват патриотизма ни

55:28 - На 4 март рожден ден празнува виртуозният кавалджия Теодосий Спасов

56:45 - Песен на деня: "Пясъчното момиче", изп. Теодосий Спасов

Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България", както и в подкаст платформата на БНР -"Бинар"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България, започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим..

публикувано на 24.09.24 в 19:00