Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Истанбул отбелязаха националния ни празник

Снимка: wikipedia.org

Българите в Истанбул отпразнуваха националния си празник на тържество, организирано от настоятелството на Фондацията на православните църкви на Българската екзархия в града. То се състоя в българския метох – една от знаковите сгради на българското Възраждане от 1850 година.

В приветствито си към сънародниците ни генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев заяви: “Днес отдаваме почит на всички, загинали за свободата на нашето Отечество България. На този ден ние се прекланяме и пред заветите, които ни завещаха героите – да пазим, съхраняваме и умножаваме българското културно-историческо наследство.”

По-рано днес архимандрит Харалампи Ничев отслужи тържествена литургия в българската църква “Свети Стефан” на брега на Златния рог в Истанбул. “Помолих за благоденствието на нашата българска общност и за всички онези, които са отдали живота си за освобождението на нашето Отечество. Затова по време на богослужението изпяхме дружно "Вечная памет" на онези, които са дали живота си за свободата”, каза свещеникът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба представя български мозайки в норвежкия град Ставангер

Изложбата “България и мозайките“ показва нашето културно-историческо наследство в норвежкия град Ставангер, съобщиха от българското посолство в Осло, което е организатор на събитието. “ Изложбата представя историята на България чрез избрани примери..

публикувано на 04.05.24 в 16:11

Българи и миряни от други националности - заедно на Велика събота в църквата ни в Лисабон

На Велика събота българският православен храм "Св. Йоан Рилски Чудотворец" в португалската столица се изпълни от деца, учители и родители, които спазиха стародавната традиция по боядисване на великденските яйца. Инициативата е на енорийския..

публикувано на 04.05.24 в 15:10
Снимка: Българското културно сдружение „Пенчо Славейков“ в Лайпциг

Дамски клуб протяга ръка на българките в Лайпциг и разкрива артистичната им страна

България през картините от миналото и бляна по завръщането обедини българките в Лайпциг. "Всички ние имахме желанието да се подкрепяме и така възникна идеята за Дамски клуб", казва неговият председател Румяна Дойнова. По думите й, той е създаден с..

публикувано на 04.05.24 в 08:10