Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Думи без лъжи" – последното парче от "Пъзел"-а на групата

Виена е първата спирка от европейското турне на БТР - вижте и останалите

Рок бандата празнува 30 години, подготвят и още изненади за феновете

Снимка: Facebook /Б.Т.Р.

За една от най-известните и любими български рок групи - Б.Т.Р., 2024 г. ще премине под знака на тяхната 30-та годишнина. Музикантите поставиха началото на своя юбилей с голям концерт в края на миналата година в зала 1 на НДК, който премина при изключителен интерес от страна на публиката. Сега продължават с европейско турне през лятото, след което готвят и национално.

Европейското турне започва на 30 май във Виена и  продължава в Цюрих, Лион, Бордо, Памплона, Мадрид, Валенсия, Палма Де Майорка, Карлсруе, Люксембург, Брюксел и Амстердам.

Дни след шествието им из Европа, рок музикантите ще се впуснат и в Национално юбилейно турне, което включва седем града в България. Началото е на 27 юни в Стара Загора, следва 2 август –Варна,9 август – Бургас, 14 август – Пловдив, 28 август – Плевен и 29 август – Велико Търново. Финалът е с концерт в София на 20 ноември в зала 1 на НДК. 

Относно богатата програма на концертите, Славчо Николов – китарист и в последните години основен автор на песните на Б.Т.Р. - разказва:


"Много сме щастливи, че песните от последните ни два албума директно се наредиха до големите хитове, които сме създали и са налагани в радио и телевизионен ефир 30 години. А тези два албума привлякоха много млади хора. И изпълняваме доста голяма част от последните два албума – "Невидими стени" и "Пъзел". Разбира се, вкарали сме по някоя песен от всеки албум, който сме издавали. Те са 13 албума с един бестов двоен албум – стават 15."

Паралелно с турнетата, бандата работи и по първия си концертен албум, който се очаква да излезе тази година, заедно с юбилейна плоча и диск "30 години Б.Т.Р." от съвместния им концерт със симфоничния оркестър на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" - Велико Търново, под диригентството на Георги Патриков.

Сред тези събития се нарежда и появата на най-новия им сингъл "Думи без лъжи". С тази песен Б.Т.Р. поставя седмото парче в "Пъзел"-а на техния последно издаден албум. Наско Пенев – фронтменът на групата – я представя така:


Атанас Пенев

"Много рокенрол парче! Това е една песен, която ние много си обичаме и много си харесваме. Тя е римейк на песен от "Б.Т.Р. 97", която обаче нямаше как да я изпълняваме тези години, защото текстът е много буквално тийнейджърски – говори се за класни стаи, черна дъска и голямото междучасие. Славчо написа новия текст, който се получи страхотно според мен. Разбира се, презаписахме песента. Включихме и нашия дългогодишен приятел Добромир Поликов с втора китара и половината от солата, така че те двамата (със Славчо) си кореспондират много хубаво."

Видеото с режисьор Боян Карамфилов импонира на твърдия звук на песента и визията за музика на групата.


Снимки: Facebook /Б.Т.Р., БНР Бургас, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15

"Любов като небе"

Малко след като представи силната балада "Бягаме", Миро не закъсня със следваща нова песен. Още заглавието ѝ "Любов като небе" ни отвежда към предстоящото лято. Този път песента е със светло, леко звучене, което е решено в стил, характерен за края на..

публикувано на 04.06.24 в 10:15