Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отборът на Софийския университет се представи успешно на състезание по правата на човека в Дъблин

Снимка: law.uni-sofia.bg

В Дъблин, Ирландия, се проведе един от регионалните кръгове на международното състезание по права на човека – Helga Pedersen Moot Court Competition, съобщават от Софийския университет “Св. Климент Охридски‘‘, цитирани от БТА. В надпреварата, отбори от цяла Европа се състезаваха за финалните кръгове, които ще се проведат през месец май 2024 г. в . в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Участниците от Софийския университет - Жанин Ал-Шаргаби, Албена Джамбазова и Едуард Кайн, с треньори Петя Аджопова и Зинети Йетим, представиха успешно устните си пледоарии в състезателни срещи с отбори от полски и немски университети и бяха удостоени с две награди. Отборът на СУ получи наградата за най-добър отбор на регионалния кръг, а Жанин Ал-Шаргаби – индивидуалната награда за най-добър оратор на регионалния кръг.

Helga Pedersen Moot Court Competition се организира от Европейската асоциация на студентите по право (ЕЛСА) в сътрудничество със Съвета на Европа. Състезанието симулира процедурите по жалба пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) и дава възможност на участниците да взаимодействат практически с Европейската конвенция за правата на човека.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 4 юни 2024 г.

В „България днес“ на 4 юни се отправяме към Братислава, за да разберем как и ученици, и учители влизат в час в българското средно училище „Христо Ботев“ – едно от двете държавни български училища зад граница. Разговаряме с изпълняващият длъжността..

публикувано на 04.06.24 в 19:00

Първа мисия по въздуха на Центъра за спешна медицинска помощ

След поредица от тренировъчни полети, медицински екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха днес осъществи първата си мисия. Сигналът към Центъра е бил подаден в 7,30 ч., хеликоптерът е излетял половин час по-късно и след спиране за..

публикувано на 04.06.24 в 14:12

Над 3800 непридружени деца са влезли в страната ни през 2023 г.

3843 непридружени деца са пресекли българската граница през м.г., а от началото на настоящата година броят им е 416, каза за БНР Ивайло Ябълкаров от фондация “Мисия Криле”.   Децата пристигат предимно от Сирия и Афганистан и биват настанявани в..

публикувано на 04.06.24 в 13:54